Ekonomické zotavení USA trvá, překážky zůstávají -Bernanke (OPAK.)

10.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


WASHINGTON, 9.června (Reuters) - Zotavení ekonomiky Spojených států zjevně stojí na pevných základech, řekl ve středu prezident americké...

...centrální banky (Fed) Ben Bernanke, současně však upozornil, že může trvat roky, než se z hluboké ekonomické recese zotaví trh práce.

"Ačkoli podpora ekonomického růstu fiskální politikou se bude v nadcházejícím roce zřejmě zmenšovat, čerstvá data naznačují, že nárůst soukromé finální poptávky bude udržovat poptávku v ekonomickém zotavení," uvedl Bernanke v projevu v rozpočtovém výboru Sněmovny reprezentantů.

Šéf Fedu nicméně uvedl, že ekonomické zotavení bude brzdit pomalé oživení v oblasti zaměstnanosti a slabé trhy s bydlením a komerčními nemovitostmi.

Bernanke poznamenal, že centrální banka očekává za letošní rok růst o 3,5 procenta a nepatrně rychlejší expanzi v roce 2011 a že při tomto tempu bude nezaměstnanost klesat jen pomalu.

"V tomto prostředí zřejmě zůstane inflace tlumená," uvedl s tím, že dlouhodobá inflační očekávání zůstávají stabilní.

Finanční trhy na Bernankeho komentáře převážně nereagovaly, neboť připomínaly jeho výroky z pondělního večera.

Trh práce v poslední době vykazuje mírné zlepšení v oblasti zaměstnanosti, odpracovaných hodin a mezd a zlepšily se též vyhlídky na přijímání nových pracovníků, uvedl Bernanke. Bude však trvat "významnou dobu", než zaměstnavatelé obnoví zhruba 8,5 milionu pracovních míst, která zrušili během recese, dodal.

Bernanke také řekl, že americká centrální banka pozorně sleduje Evropskou dluhovou krizi s ohledem na to, zda by mohla mít vliv na ekonomiku Spojených států.

"Budou-li se trhy nadále stabilizovat, pak se zdá, že dopady krize na růst ve Spojených státech budou pravděpodobně mírné."

(Reportéři: Mark Felsenthal, Pedro Nicolaci da Costa; Přeložil: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK