Komise doporučuje financovat penze sjednocením DPH (OPAK.)

10.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 9.června (Reuters) - Reformu českých důchodů by mělo pomoci financovat sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty na úrovni 19 procent,...

...zatímco odvody na sociální pojištění by se snížily, ukázal ve středu materiál odborné komise.

Poradní expertní sbor (PES) navrhuje snížení dosavadní sazby sociálního pojištění na 23 procent ze stávajících 28 procent.

Návrh předpokládá také vyčlenění části plateb na individuální účty. V první variantě by do nynějšího, průběžného systému směřovalo 20 procent, zbylé tři procentní body by mohli lidé investovat do soukromých fondů.

Druhá varianta počítá se zachováním 23 procent v průběžném systému, z něhož by stát přispíval 3 procentními body na individuální účty s podmínkou, že jednotliví občané tuto částku dorovnají z vlastních zdrojů. Vstup do tohoto systému by byl dobrovolný, ovšem po jeho zvolení by již bylo povinné v něm setrvat.

Takzvaná Bezděkova komise doporučila také pokračovat ve zvyšování věku pro odchod do důchodu.

Na případné reformě se nicméně musí ještě shodnout politické strany, které v současnosti sestavují novou koaliční vládu.

Předseda Občanské demokratické strany (ODS) Petr Nečas, pravděpodobný budoucí premiér, v médiích naznačil, že sjednocení sazeb daně z přidané hodnoty je jednou z možných variant.

Strany však dosud nesdělily průběžné výsledky vyjednávání o daňových a rozpočtových otázkách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK