Japonsko zrychlilo v prvním čtvrtletí růst na pět procent

10.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. června (ČTK) - Japonská ekonomika zrychlila v prvním čtvrtletí ekonomický růst v celoročním přepočtu na pět procent z tempa 4,6 procenta v předešlém čtvrtletí a zaznamenala z velkých rozvinutých ekonomik nejrychlejší expanzi po Kanadě. Plyne to z dnešních revidovaných vládních údajů. Růstové tempo druhé největší ekonomiky by však podle analytiků mělo ochabnout, mimo jiné kvůli evropské dluhové krizi.

Údaj o celoročně přepočteném růstu hrubého domácího produktu byl mírně vyšší než původní odhad 4,9 procenta. V prostém mezičtvrtletním srovnání HDP vzrostl o 1,2 procenta, což se shodovalo s květnovým odhadem. Výsledky však byly lepší, než se čekalo - ekonomové odhadovali u celoročního růstu zpomalení na 4,2 procenta a u mezičtvrtletního srovnání jen jedno procento.

Celoročně přepočtený růst Japonska překonával v prvních třech měsících tempo americké ekonomiky, která rostla o 3,2 procenta, a zcela zastiňoval eurozónu, kde růst činil jen 0,8 procenta. Z velkých ekonomik vyspělého světa byla lepší jen Kanada s tempem 6,1 procenta.

K růstu přispěl zejména silný japonský vývoz a na domácí poptávku měla stále ještě vliv vládní stimulační opatření. Podle analytiků však růst v následujících čtvrtletích ochabne, protože vládní stimulace končí a kvůli evropské dluhové krizi se zřejmě sníží poptávka po japonském vývozu.

Údaje také ukázaly, že v japonské ekonomice je nadále hluboce zakořeněna deflace. Nejširší cenový ukazatel v podobě deflátoru HDP klesl za čtvrtletí meziročně o rekordních 2,8 procenta.

Nový premiér Naoto Kan se chce zasadit o posílení ekonomiky a tento měsíc by měl jeho kabinet oznámit svou strategii růstu. Kanova vláda však bude muset myslet především na to, jak začít snižovat obrovský japonský státní dluh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK