Wall Street klesl, náladu zkazil propad akcií BP

10.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 10.června (Reuters) - Americké burzy ve středu klesly po další divoké jízdě v závěru seance, staženy akciemi BP <BP.L> a jiných...

...energetických titulů s tím, jak se prohlubuje vyšetřování úniku ropy do Mexického zálivu.

Akcie společnosti BP kotované na newyorské burze <BP.N> se propadly o 15,8 procenta pod 30 dolarů v sílících obavách z nákladů, které na sebe firma bude muset kvůli úniku ropy vzít.

Zástupci BP říkají, že mají dostatek hotovosti, aby se s touto krizí vypořádali, avšak cena za pojištění dluhu BP proti platební neschopnosti přesto vystoupala na rekord. To ukazuje, nakolik se prohlubují obavy, zda bude britská společnost schopna uhradit své závazky.

Včetně středečního poklesu už BP ztratila více než polovinu své tržní hodnoty ve srovnání s úrovní z 20.dubna, kdy došlo k explozi ropného vrtu v Mexickém zálivu.

Akcie na Wall Street se přitom po většinu seance obchodovaly v kladném teritoriu, než nad optimismem investorů převážil negativní sentiment plynoucí z propadu akcií BP.

Na začátku seance trh povzbudila zpráva ze zdrojů pro agenturu Reuters, že čínský vývoz v květnu vysoko překonal očekávání analytiků. Zpráva uklidnila investory, kteří se obávali, že by dluhové problémy Evropy mohly utlumit poptávku po dováženém zboží a zpomalit globální zotavení. [ID:nSCH927031]

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 0,41 procenta na 9899,25 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 0,59 procenta na 1055,69 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> ztratil 0,54 procenta na 2158,85 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK