Japonské akcie díky čínskému vývozu výrazně oživily

10.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. června (ČTK) - Japonský akciový trh dnes výrazně oživil ze středečního půlročního minima a jeho hlavní index stoupl o více než jedno procento. Údaje o vysokém růstu čínského vývozu zvýšily naděje na globální ekonomické oživení. To se projevilo i na devizovém trhu, kde investoři zvýšili nákupy rizikovějších měn včetně eura.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,1 procenta na 9542,65 bodu. Ve středu se index propadl až na 9378,23 bodu, nejníže za šest měsíců.

Vývoz z Číny v květnu vyskočil meziročně o 48,5 procenta, a tempo růstu tak zrychlilo z dubnových 30,5 procenta. Posílilo to vyhlídky na pokračování procesu globálního oživení, které v posledních měsících ohrožovala evropská dluhová krize.

"Globální ekonomika na tom není zas tak špatně, až na problémy v evropských financích," řekl agentuře Reuters Keniči Hirano z firmy Tachibana Securities. Podle něj zahraniční investoři v poslední době prodávali japonské akcie nikoli kvůli špatným vyhlídkám japonské ekonomiky, ale kvůli obavám z toho, že by v případě dalších otřesů v důsledku nových ekonomických propadů nedokázali z trhu kvůli slabé likviditě rychle odejít.

Kurz eura na devizovém trhu dál zpevňoval a vůči dolaru se vrátil nad hranici 1,20 USD. Po středečních optimistických komentářích šéfa americké centrální banky o ekonomice USA dnes evropské měně pomohla obnovená chuť investorů kupovat rizikovější měny s vyššími výnosy jako australský nebo novozélandský dolar. Analytici budou dnes sledovat vyjádření Evropské centrální banky k evropské dluhové krizi a výhledu ekonomiky eurozóny.

Euro v Tokiu vůči dolaru posílilo o 0,3 procenta na 1,2025 USD a později se dostalo až na 1,2064 USD. Proti japonské měně stoupl jeho kurz stejným tempem na 109,72 JPY. Australský dolar k americkému získal 1,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK