Samsung investuje v USA do rozšíření výroby čipů 3,6 mld USD

10.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Soul 10. června (ČTK) - Největší světový výrobce paměťových čipů Samsung Electronics investuje do rozšíření výroby ve Spojených státech 3,6 miliardy USD (77,6 miliardy Kč). Továrna v Texasu je jedinou zahraniční továrnou na výrobu čipů jihokorejské společnosti. V rámci rozšíření výroby se má počet zaměstnanců továrny zvýšit v příštím roce na 1500 ze současných 1000.

Přední světoví výrobci čipů v čele se Samsungem, Toshibou a Hynixem masivně investují do zvýšení výroby, protože oživení globální ekonomiky zvyšuje i poptávku po spotřební elektronice, ve které se čipy používají. Samsung minulý měsíc uvedl, že v letošním roce více než ztrojnásobí investice do kapitálových statků a výzkumu a vývoje na rekordních 26 bilionů wonů (zhruba 470 miliard Kč).

Závod v USA vyrábí hlavně paměťové čipy NAND používané v mobilních telefonech a digitálních fotoaparátech. Přijetí nových zaměstnanců zvýší roční náklady na mzdy továrny o 105 milionů USD, napsaly agentury AP a Reuters.

Celosvětové tržby z prodeje čipů by měly v letošním roce podle prognózy výzkumné společnosti iSuppli stoupnout o 31 procent na rekordních 300 miliard dolarů. Dosáhly by tak nejvýraznějšího nárůstu za desetiletí. Za růstem by měla stát zejména silná poptávka po pamětích DRAM.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK