Euro sílí po výrocích šéfa čínského státního fondu

10.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


TOKIO, 10.června (Reuters) - Australský dolar ve čtvrtek vyskočil vzhůru po optimistických údajích o australském trhu práce i silné zprávě o...

...čínském vývozu a euro zpevnilo díky zavírání krátkých pozic poté, co šéf státního penzijního fondu Číny uvedl, že jednotná měna evropskou dluhovou krizi ustojí.

Údaje o nečekaně silném květnovém nárůstu zaměstnanosti v Austrálii a téměř 50procentním zvýšení čínského vývozu v témž měsíci neodpovídají přetrvávajícím obavám, že se globální ekonomika kvůli dluhovým potížím eurozóny zadrhává.

Dai Xianglong, předseda čínského Národního fondu sociálního zabezpečení, jenž spravuje 114 miliard dolarů, řekl, že euro se bude postupně stabilizovat a že fiskální deficit Spojených států je nadále velmi znepokojující. [ID:nTOE659041]

Euro v 9:10 posilovalo o 0,6 procenta na 1,2053 dolaru <EUR=>, když předtím vystoupalo na denní maximum 1,2063 dolaru.

Od pondělí, kdy se propadla na čtyřleté dno 1,1876 dolaru, se tak evropská měna zotavila zhruba o 1,5 procenta.

"Dealeři nyní nakupují euro zpět, ale nejsou tu silné faktory, jež by je podpořily. Očekávám, že euro narazí na pevnou rezistenci poblíž hranice 1,22 dolaru," uvedl Kodži Fukaja, hlavní měnový analytik z Deutsche Bank.

Dealeři předpokládají, že euro bude opět čelit tlaku, až se vyčerpá zavírání krátkých pozic. Mnozí hráči na trhu budou také sledovat, zda Evropská centrální banka na svém čtvrtečním zasedání předloží nové plány pomoci sužovaným zemím eurozóny.

ECB zřejmě ve čtvrtek ponechá úrokové sazby na stávajícím rekordním dnu 1,0 procenta. [ID:nDOL248136]

Australský dolar <AUD=> stoupal po údajích, jež ukázaly, že tamní ekonomika v květnu vytvořila 26.900 pracovních míst, přičemž trh očekával pouze 17.500.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK