ČSA letos vozí více lidí, do dubna činí nárůst 5,5 procenta

10.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. června (ČTK) - S Českými aeroliniemi letos létá více lidí než loni. Od ledna do dubna letadla společnosti přepravila na pravidelných linkách 1,3 milionu cestujících, což je meziročně o 5,5 procenta více. Vyplývá to z aktuálních údajů Asociace evropských aerolinií (AEA), na které upozornil server iDnes.cz.

Českým aeroliniím se dařilo především v prvních třech měsících roku, v lednu se počet cestujících zvýšil o 16 procent, v únoru o 18 procent a v březnu o 14 procent.

Duben naopak přinesl téměř všem sledovaným společnostem propad kvůli uzavírkám vzdušného prostoru nad Evropou, které působil popel z islandské sopky. ČSA zaznamenaly v dubnu sedmnáctiprocentní meziroční pokles.

Česká firma ovšem vyšla z dubnové pohromy ještě relativně úspěšně. V průměru za celou Evropu totiž duben převrátil původně rostoucí statistiky počtu pasažérů za první tři měsíce roku na pokles o 2,5 procenta za čtyři měsíce.

Statistiky rovněž odrážejí omezování linek a snižování sedadlové kapacity ČSA. Během prvních čtyř měsíců roku nabízely ČSA o 14 procent méně sedadel než loni. Průměrná obsazenost strojů národního dopravce byla 64 procent, což je zhruba deset procentních bodů pod evropským průměrem.

AEA má celkem 36 členů. Patří mezi ně aerolinky s pravidelnými letovými řády. Ročně členové asociace přepraví 347 milionů cestujících a šest milionů tun nákladu. Létají 2160 letadly do 662 destinací ve 162 zemích, denně vypraví 11.400 letů. Jejich roční obrat se pohybuje kolem 70 miliard eur (zhruba 1,8 bilionu Kč) a zaměstnávají přímo 385.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK