Česká republika se přibližuje přímé volbě prezidenta

10.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 10.června (Reuters) - Příštího prezidenta České republiky by již mohli volit občané přímo, naznačili ve čtvrtek zástupci tří...

...středopravicových stran formujících novou vládu.

"Dohodli jsme se, že všechny tři zúčastněné strany začnou pracovat na konkrétním legislativním návrhu, který by měl umožnit přímou volbu prezidenta republiky," řekl po jednání hlavního týmu novinářům lídr ODS Petr Nečas.

ODS, TOP 09 a Věci veřejné ovšem potřebují k tomu, aby nástupce Václava Klause již nevolil parlament, spolupráci poslanců z opozičních lavic, protože koalici chybí v dolní komoře dva hlasy do ústavní většiny 120 jejích členů.

Politologové a ústavní právníci upozorňují, že změnu způsobu volby by měla provázet také úprava prezidentových pravomocí, mezi něž patří například jmenování členů bankovní rady České národní banky nebo soudců Ústavního soudu.

Sociální demokracie přímou volbu hlavy státu dlouhodobě podporuje, naposledy se ji pokusila zavést den před volbami 28. a 29.května, ale bez úspěchu. Její postoj k návrhům vznikající koalice může ovlivnit povolební uspořádání, například otázka, kdo má obsadit post předsedy Poslanecké sněmovny.

Středopravicové strany se také dohodly, že by chtěly zavést takzvaný klouzavý poslanecký mandát.

"Člen vlády, který je poslanec, by po dobu, kdy vykonává mandát člena vlády, nevykonával poslanecký mandát a na jeho místo by nastoupil náhradník. V případě, že by člen vlády skončil, tak by se na to poslanecké místo vrátil," řekl Nečas.

(Reportér: Roman Gazdík; Autor: Robert Müller; Editoval: Jan Schmidt)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK