Evropská komise chce zpřísnit pravidla pro využívání biopaliv

10.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 10. června (zpravodaj ČTK) - Biopaliva, která pocházejí z tropických pralesů, mokřadů či rašelinišť, nedostanou v Evropské unii nejspíš nutný certifikát. To se týká i přeměny lesa na plantáže, kde se pěstuje palma olejná, z níž se získává jedno z nejpoužívanějších biopaliv - palmový olej. Vyplývá to z dlouho očekávaných pravidel pro využívání biopaliv v EU, které dnes zveřejnila Evropská komise.

Evropská unie si stanovila cíl získávat do roku 2020 deset procent pohonných hmot z obnovitelných zdrojů, na němž v dnešní zprávě trvá, ale pravidla pro využívání biopaliv jsou výrazně přísnější než v minulosti. Brusel k tomu vedou nálezy celé řady vědeckých zpráv o škodlivosti biopaliv, která je větší než v případě klasických paliv.

Stále více výzkumů totiž ukazuje, že používání biopaliv k žádnému podstatnému omezení emisí skleníkových plynů v čele s oxidem uhličitým nevede a naopak je svými nepřímými důsledky ještě zvyšuje. Získávání nové zemědělské půdy pro pěstování plodin na biopaliva totiž často jde na úkor lesů a mokřin, což ruší veškeré přínosy používání biopaliv v automobilech.

Analýza, kterou Evropská komise nedávno k údivu pozorovatelů odstřihla od souhrnné zprávy o biopalivech a neuveřejnila, zjišťuje, že kvůli bionaftě z evropské řepky se nepřímo uvolňuje do ovzduší 150,3 kilogramu CO2 na jeden gigajoule a u bioetanolu z evropské cukrové řepy je to 100,3 kg. To je zřetelně více než emise 85 kg z běžné nafty nebo benzinu.

Unie tak bude biopalivům udělovat certifikáty, které mají platit pět let a mají zabránit přílivu takzvaných neudržitelných biopaliv na trh. "Náš režim certifikace je nejpřísnější na světě a díky němu budou naše biopaliva splňovat nejvyšší normy v oblasti životního prostředí," řekl dnes novinářům eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger.

Ekologičtí aktivisté nicméně komisní návrh kritizují i přesto, že znamená zpřísnění pravidel. Podle nich totiž obsahuje celou řadu výrazných nedostatků. Neziskovým organizacím se například nelíbí, že pravidla nijak nenavazují na ceny potravin. "Pravidla neobsahují žádná sociální kritéria, ale jen obavy o životní prostředí. Rozvoj biopaliv může vést k tomu, že celé komunity ztratí svoji půdu kvůli produkci paliv a nebudou mít kde pěstovat zemědělské produkty," řekl internetovému serveru EUobserver Anders Dahlbeck z neziskové organizace ActionAid.

Další obavy vyvolává samotný certifikát. Dovozci biopaliv si totiž budou muset nechat svůj produkt ohodnotit u soukromé firmy a není vyloučeno, že časem se na trhu objeví auditoři, kteří za odpovídající úplatu pustí na unijní trh i biopaliva, jež tam nepatří.

Zřejmě největší kritiku však vyvolává absence výpočtů pro objem emisí, které při pěstování biopaliv vzniknou. Právě ty Evropská komise od zprávy odstřihla a nadále je tají, přestože unikly do médií. Oettinger nicméně slibuje, že do konce letošního roku tyto výpočty zveřejní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK