Británie drží hlavní sazbu beze změny na 0,5 pct

10.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


LONDÝN, 10.června (Reuters) - Britská centrální banka ve čtvrtek podle očekávání podržela hlavní úrokovou sazbu již popatnácté v řadě na...

...historickém minimu 0,50 procenta a nezměnila ani únorové rozhodnutí, kdy zastavila program nákupů aktiv na konečném objemu 200 miliard liber.

Stabilitu sazeb očekávalo všech 61 analytiků oslovených minulý týden Reuters, z nichž většina současně předpovídá zpřísnění měnové politiky nejdříve začátkem příštího roku s tím, jak se centrální banka bude snažit vyvážit vládní výdajové škrty a dopad dluhové krize eurozóny.

Nová britská koaliční vláda se zavázala, že "značně rychlým" tempem sníží deficit veřejných financí, jenž nyní činí téměř 11 procent HDP. Již letos v tom hodlá začít úsporami ve výši 6 miliard liber.

Ministr financí George Osborne nastíní rozsah celkových plánovaných škrtů v nouzovém rozpočtu, jejž představí 22.června.

Zrychlení inflace spotřebitelských cen na téměř dvojnásobek cíle banky na úrovni 2 procent vzbudilo mezi tvůrci měnové politiky jisté obavy. Zvýšilo se tak riziko, že banka může měnovou politiku začít utahovat dříve, než většina ekonomů očekává.

Centrální banka je ale přesvědčena, že cenové tlaky budou krátkodobé a že výrazné zpomalení britské ekonomiky v důsledku nejhlubší recese od druhé světové války pomůže inflaci do konce roku vrátit na úroveň stanoveného cíle.

BoE naposledy pohnula sazbami loni v březnu, kdy je srazila o 50 bazických bodů, a hlavní sazba se tak ocitla na nejnižší úrovni v historii banky, datované od roku 1694.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK