ECB nechala úrokové sazby podle očekávání na rekordním minimu

10.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 10. června (ČTK) - Evropská centrální banka dnes v souladu se všeobecným očekáváním ponechala svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 1,0 procenta, kde setrvává již 13. měsíc po sobě. Ekonomové čekají, že vedení banky v čele s Jeanem-Claudem Trichetem bude vysvětlovat, proč ECB krátce po předešlé schůzce své rady náhle změnila názor a začala hromadně kupovat vládní dluhopisy.

Vzhledem k pokračující dluhové krizi v eurozóně nikdo z analytiků dotázaných agenturou Reuters se změnou sazeb nepočítal. Eskalace dluhové krize také přiměla ECB přistoupit na nakupování státních dluhopisů na trhu, které dlouho odmítala. ECB tento plán oznámila 10. května, kdy zároveň Evropská unie zveřejnila rozsáhlý plán stabilizace eura v celkové sumě 750 miliard eur (19,5 bilionu Kč). Přitom na posledním zasedání ECB 6. května Trichet řekl, že o nákupech obligací se na schůzce nediskutovalo.

ECB dosud koupila dluhopisy za 40,5 miliardy eur, stále však nenaznačila, jakou sumu je ochotna na jejich podporu věnovat, ani jak dlouho by celá akce měla trvat. Šéf německé centrální banky Alex Weber tyto nákupy otevřeně kritizoval. Objevila se také obvinění, že ECB v čele s Francouzem Trichetem nakupuje hlavně řecké dluhopisy, protože francouzské banky jich mají ve svých bilancích nejvíce.

"Toto zasedání bude pro ECB první příležitostí pro to, aby náležitě informovala o svém programu nakupování dluhopisů," řekl agentuře Reuters ekonom Nomury Laurent Bilke. Podle něj je nyní kritická chvíle, protože rizikové přirážky u úroků dluhopisů ohrožených zemí, zejména Španělska, opět rostou k blízkosti maxim.

Dalším významným bodem zasedání budou nové předpovědi ekonomického růstu a inflace pro letošní a příští rok, pořízené ekonomy ECB a jednotlivých národních centrálních bank. Podle analytiků by měly být příznivější než březnové prognózy, protože globální ekonomika oživuje a díky výraznému poklesu eura by si měl vést dobře evropský export.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK