Cena americké ropy se po statistice z USA snížila pod 74 dolarů

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. června (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes zamířily dolů a značný vliv na jejich pokles měla nepříznivá statistika ze Spojených států. Ty jsou největším spotřebitelem ropy na světě. Na pokles cen znovu působí také obavy o tempo oživení americké ekonomiky, které se přidávají k očekávanému zpomalení růstu poptávky v eurozóně. Ceny ropy by měly podle technické analýzy klesat i nadále.

Krátce před 16:00 se barel americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) prodával za zhruba 73,80 USD a proti předchozímu závěru byla jeho cena nižší asi o 1,70 USD. To odpovídá zhruba dvěma procentům. Barel ropy Brent zlevnil asi o 90 centů na zhruba 74,40 USD.

Ceny začaly klesat hned ve chvíli, kdy byla zveřejněna zpráva o vývoji maloobchodního obratu v USA. Tržby obchodníků se v květnu snížily o 1,2 procenta, což byl jejich první pokles od loňského září. V dubnu se přitom tržby po zpřesnění údajů o 0,6 procenta zvýšily a většina analytiků čekala růst i v květnu.

"Údaje o maloobchodních tržbách to pokazily, k oslabení cen ropy už ale pomohla zpráva o inflaci v Číně," řekl viceprezident společnosti MF Global Robert Yawger. Čína dnes informovala o dalším zrychlení inflace, zatímco průmyslová výroba zpomalila tempo. Zcela tak vymizel vliv čtvrteční zprávy o vysokém nárůstu květnového exportu z Číny.

Většina analytiků očekává, že tempo oživení poptávky po palivech se nyní v zemích eurozóny zpomalí. To by znamenalo, že Čína by měla zůstat jediným významným motorem růstu, a tedy i poptávky po ropě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 74,37 75,29 New York - Nymex WTI červenec 73,79 75,48

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK