Na užším seznamu zájemců o polský podnik Energa je i ČEZ a EPH

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 11. června (ČTK) - Na užší seznam zájemců, kteří chtějí vstoupit do polské elektrárenské společnosti Energa, se dostalo celkem pět firem. Je mezi nimi společnost ČEZ i Energetický a průmyslový holding (EPH), který loni založily investiční skupiny J&T a PPF. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

V užším výběru je také francouzská skupina GdF Suez, polská PGE a investiční společnost nejbohatšího polského občana Jana Kulczyka. Polská vláda ve společnosti Energa prodává 83 procent akcií.

Předběžnou nabídku na nákup většinového podílu podalo celkem osm zájemců, mezi nimi také česko-slovenská skupina Penta Investments. Polská vláda na začátku května informovala, že chce z prodeje svého podílu získat další peníze pro pokrytí deficitu státního rozpočtu.

Polsko chce na burze prodat podíly i v dalších energetických podnicích PGE a Tauron, které jsou jedničkou a dvojkou na polském trhu. ČEZ má podle polských médií údajně zájem také o společnost Tauron. Firma to ale odmítla potvrdit s odkazem na obchodní taktiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK