Akcie na pražské burze rostly potřetí za sebou, opět díky Erste

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Pražská burza v závěru týdne zpevnila, rostla tak potřetí za sebou. Hlavní index PX přidal 1,13 procenta na 1145,5 bodu. Hlavní zásluhu na růstu burzy měly opět cenné papíry rakouské Erste Bank, vyplývá z výsledků burzy. Trhy v regionu se obchodovaly smíšeně.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky pražská burza kopírovala vzestupy i poklesy evropských indexů. "Přestože v odpoledních hodinách se akcie přehouply lehce do záporu po zklamání z amerických makrodat, nálada se za podpory zahraničních trhů později zlepšila," uvedla Jana Havelková z Fio banky.

Hlavní zásluhu na růstu měly již potřetí v řadě akcie Erste, které posílily po příznivém investičním doporučení od curyšské banky UBS. Titul zakončil týden výše o 2,70 procenta na 719,90 koruny.

Největší zisky zaznamenaly akcie technologické firmy KIT digital, a to 2,89 procenta na 217,10 koruny. "KIT digital rostla především ve čtvrtek na americké burze, kde je na těchto akciích větší likvidita," uvedl Tomáš Kálal z Patria Direct. Dnes doháněla svou cenu i na pražské burze, dodal.

Dařilo se i cenným papírům petrochemického holdingu Unipetrol, které získaly 2,22 procenta na 193,50 koruny. Cena akcií těžební firmy NWR vzrostla o 1,51 procenta na 221,80 koruny. Dnes nejvíce obchodované cenné papíry energetické firmy ČEZ se zhodnotily o 0,67 procenta na 916 korun.

V červených číslech týden zakončily pouze cenné papíry mediální společnosti CME a developera ECM.

"Evropské akcie neudržely dopolední zisky a obchodují se mírně pod čtvrtečním závěrem. Hlavním důvodem je nečekaný pokles amerických maloobchodních tržeb, který oslabuje výhled letošních firemních zisků," uvedl Adamkovič. Pokles se podle něj dotkl zejména těžebního průmyslu a také výrobců spotřebního zboží včetně nápojů a potravin. Silně naopak rostly akcie ropného gigantu BP, které se tak odrazily od čtvrtečního třináctiletého minima, doplnil.

Objem obchodů v systému pro přední akcie SPAD dnes dosáhl více než 1,444 miliardy Kč, průměrný objem obchodů za poslední rok je podle serveru Patria Online 1,501 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK