Pražské akcie v týdnu mírně zpevnily, index PX vzrostl o 0,9 pct.

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. června (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily, index PX vzrostl o 0,9 procenta na 1145,5 bodu. Nejvíce se dařilo Erste Bank, naopak nejvíce klesajícím titulem týdne byla mediální CME. Vyplývá to z výsledků burzy.

"Globální trhy byly pod vlivem rozkolísaného tržního sentimentu, který reagoval mimo jiné na dění kolem těžařské společnosti British Petroleum (BP), na jejímž vývoji se podepsaly výroky amerických politiků a rovněž zprávy kolem pozastavení výplaty dividendy na pokrytí škod způsobených unikající ropou do Mexického zálivu z potopené ropné plošiny Deepwater Horizon," uvedl analytik společnosti Atlantik FT Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucím titulem týdne byla Erste Bank, jejíž akcie posílily o 6,3 procenta na 720 korun za akcii. Podle Vaníčka však Erste spíše korigovala významné ztráty z předchozího týdne, kdy negativně reagovala na zprávy kolem Maďarska, které byly později dementovány.

Naopak nejvíce klesajícím titulem uplynulého týdne byla mediální společnost CME. Její akcie odepsaly 17,4 procenta a skončily na 437,8 koruny za kus. "Na titulu se objevil komentář skupiny zastupující největší mediální agentury, která komentovala vývoj na reklamním trhu v ČR, kde očekává pětiprocentní propad v roce 2010 v TV reklamním trhu," uvedl Vaníček s tím, že na titulu je navíc patrný výrazný prodejce, který je aktivní na trzích jak v ČR, tak v USA.

Smíšená data z USA, především díky horším maloobchodním tržbám než bylo očekávání, podle Vaníčka podporují tezi o pokračování smíšeného vývoje na finančních trzích. "Je stále patrné, že nervozita je vysoká a omezenost likvidity na mezibankovním trhu se projevuje v rizikovém vnímání celého finančního trhu. Pro příští týden očekáváme, že makroekonomická data nepřinesou více vzruchu a proto se trhy zaměří na ostatní informace z oboru vládního dluhu, BP či podobně," uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK