Důvěra amerických spotřebitelů stoupla nejvýše od ledna 2008

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. června (ČTK) - Důvěra amerických spotřebitelů se na počátku června proti květnu zlepšila a index důvěry stoupl nejvýše od ledna 2008. Náladu spotřebitelů posilují naděje na zlepšení podmínek na trhu práce a trhu s úvěry. Předběžný index důvěry za červen stoupl na 75,5 bodu z květnových 73,6 bodu, ukázal dnes průzkum Thomson Reuters a Michiganské univerzity. Analytici očekávali zvýšení na 74,5 bodu.

Průzkum rovněž ukázal, že zájem spotřebitelů kupovat zboží dlouhodobé spotřeby, jako auta, neochladl. Dnešní zpráva amerického ministerstva obchodu přitom ukázala, že tržby z prodeje aut se v květnu snížily o 1,7 procenta. Různé údaje o spotřebitelské náladě a výdajích zdůrazňují podle analytiků přetrvávající obavy o vývoj ekonomiky a opatrnost spotřebitelů v nakládání se svými osobními financemi.

Ukazatel současných ekonomických podmínek se posunul na 82,9 bodu, což je nejvyšší hodnota od března 2008. V květnu jeho hodnota činila 81 bodů. Barometr očekávání mezi spotřebiteli se zvýšil na 70,7 bodu ze 68,8 bodu a byl nejvýše od loňského září.

Ukazatel nálady napovídá o dalším vývoji spotřebitelských výdajů, které tvoří 70 procent výkonu ekonomiky Spojených států. "Celkově lze konstatovat, že údaje jsou dostatečně silné a spotřeba dále poroste, ačkoliv tempo růst koncem roku a na začátku roku 2011 zpomalí," uvedl ve zprávě ředitel průzkumu Richard Curtin.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK