Americké akcie převážně oslabují, Nasdaq je ale v zisku

11.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. června (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování převážně klesaly, a reagovaly tak na horší statistické údaje o maloobchodních tržbách ve Spojených státech. Z hlavních indikátorů se v zisku dokázal udržet jen index Nasdaq, naopak Dow Jonesův index měl ztrátu a s ním také index S&P 500.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 10.149 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,2 procenta. Podobně širší index S&P 500 odepisoval 0,4 procenta a nacházel se v blízkosti 1082 bodů, index Nasdaq Composite měl ale zisk 0,4 procenta a dostal se na 2226 bodů.

Maloobchodní tržby v USA v květnu klesly o 1,2 procenta, což je první propad od loňského září. V dubnu přitom po zpřesnění údajů vykázaly růst o 0,6 procenta a ekonomové očekávali, že budou v růstu pokračovat. Na květem v průměru čekali růst 0,2 procenta. Lépe dopadla spotřebitelská důvěra, která překonala odhady.

"Potvrzuje se tím to, co minulý pátek ukázala zpráva o nezaměstnanosti. Ta byla zcela jistě zklamáním," poznamenal ředitel investiční společnosti Knight Equity Markets Peter Kenny. Oborový index S&P Retail, který sleduje pohyb akcií maloobchodních firem, tak dnes vykazoval pokles o 0,8 procenta na 431 bodů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK