Švýcarsko již předalo USA informace o 500 klientech UBS

13.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 13. června (ČTK) - Švýcarské úřady již předaly do Spojených států informace o účtech 500 klientů banky UBS. Uvedl to dnes švýcarský list Sonntag. Další předávání údajů do USA je však nyní ohroženo.

USA a Švýcarsko uzavřely loni v srpnu dohodu, v rámci které Švýcarsko slíbilo, že bez ohledu na své zákony o bankovním tajemstvím předá americkým úřadům do konce letošního srpna informace o účtech 4450 amerických klientů UBS podezřelých z daňových úniků. Washington za to zrušil obvinění UBS z napomáhání k daňovým únikům.

Dohodu o předání údajů klientů minulý týden schválila horní komora švýcarského parlamentu, dolní komora ji však v úterý zamítla. Dohoda se tak zřejmě bude muset nyní v celém parlamentu projednávat znovu, což opozdí rozhodnutí o tom, zda vláda může informace do USA vydat.

UBS již poskytla veškeré informace o účtech daňovým úřadům, neschválení dohody v parlamentu však nyní brání Švýcarsku předat je do USA, a to tak zřejmě nestihne informace předat do srpnového termínu. To by mohlo znovu spustit soudní spory v USA proti bance.

Podle listu je připraveno k předání do USA 2900 účtů, z nich 500 již bylo předáno. Dalších 1550 se ještě zpracovává. "Do USA bylo převedeno asi 500 z 2900 případů," citoval list mluvčího švýcarského daňového úřadu Thomase Brücknera. Těchto 500 klientů podepsalo dobrovolně souhlas s předáním jejich účtů daňovým úředníkům v USA. Švýcarský zákon o bankovním tajemství obvykle zakazuje převod detailů o účtech zahraničním úřadům.

UBS se ke zprávě odmítla vyjádřit. Na švýcarském daňovém úřadu nebyl k zastižení nikdo, kdo by zprávu komentoval, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK