Koncernu Boeing hrozí stávka mechaniků v St. Louis

14.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


St. Louis 14. června (ČTK) - Jen několik dní poté, co skončila stávka v kalifornském závodě C-17 koncernu Boeing, hrozí firmě další stávka. Odborový svaz mechaniků v St. Louis zamítl návrh nové kolektivní smlouvy; ta dosavadní vypršela v neděli. Svaz International Association of Machinists and Aerospace Workers to oznámil v noci na dnešek na internetu.

Svaz uvedl, že vyzve Boeing, aby se vrátil k vyjednávacímu stolu. Pokud se stávka uskuteční, začne 23. června, dodal tiskový mluvčí svazu. Návrh kolektivní smlouvy členové svazu zamítli v poměru 1548 ku 542 hlasům a pro stávku hlasovali v poměru 1619 ku 459.

Návrh Boeingu na dalších čtyři a půl roku zahrnuje jednorázovou platbu 5000 dolarů a tříprocentní zvýšení mezd v dalších letech. Návrh ale také chce po zaměstnancích, aby více přispívali na systém zdravotní péči.

Současný kontrakt se vztahuje na 2533 zaměstnanců koncernu, z nichž většina pracuje v St. Louis, ale i v dalších lokalitách. Vyrábějí stíhačky FA-18 Super Hornet, bitevní letoun EA-18G Growler, stíhačky F-15 Strike Eagle a komponenty pro nákladní letoun C-17.

Ten se montuje v kalifornském Long Beach, kde se dělníci ve čtvrtek vrátili do práce. Členové odborů tam odhlasovali novou pětiletou smlouvu, kterou musel pomoci vyjednat federální zprostředkovatel, napsala AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK