Japonské akcie pokračují v růstu, z části pomohlo pevnější euro

14.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. června (ČTK) - Japonské akcie zahájily týden růstem a jejich hlavní index vystoupil nejvýše za poslední týden. Podle analytiků se index blíží klíčové hranici odporu, kam je vynesly hlavně technické obchody. Na devizových trzích se stabilizoval kurz eura, což byl jeden z faktorů, díky nimž se dařilo akciím.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 174,60 bodu a den uzavřel pevnější o 1,80 procenta na hodnotě 9879,85 bodu. Dostal se tak blízko 25dennímu klouzavému průměru, který je považován za jednu z důležitých technických úrovní. Podobně širší index Topix vzrostl o 1,4 procenta a den uzavřel na 878,56 bodu.

Akcie podle analytiků částečně zpevňovaly díky takzvanému krytí krátkých pozic a přesvědčení, že ceny řady z nich klesly až příliš nízko. Zájem byl díky slabšímu kurzu jenu o akcie exportérů, ale také o technologické firmy z odvětví výroby čipů. Těm pomáhají zprávy o růstu poptávky, která by měla zlepšit hospodaření řady z nich.

Na devizových trzích se stabilizoval kurz eura, které zamířilo vzhůru, i zde ale podle analytiků šlo především o technický růst. Proti dolaru euro testuje hranici 1,22 USD, zatímco před týdnem byl na více než čtyřletém minimu pod 1,19 USD. Zpevnil i kurz australského dolaru, který překročil technicky důležitou hranici.

Euro vůči dolaru zpevnilo o 0,5 procenta na 1,2175 USD a už minulý týden si připsalo kolem 1,6 procenta. Vůči japonskému jenu společná evropská měna zpevnila o 0,9 procenta na 112,02 JPY, australský dolar k americkému zpevnil o 0,7 procenta na 0,8564 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK