V Hongkongu zrušil pátý podnik tento měsíc prvotní nabídku akcií

14.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 14. června (ČTK) - Na burze v Hongkongu zrušily firmy v posledních týdnech prvotní nabídky akcií, které jim měly celkem vynést zhruba 3,8 miliardy dolarů (téměř 80 miliard Kč). Situaci způsobil propad čínského akciového trhu a obavy z pokračování krize se splácením dluhopisů v eurozóně, napsala dnes agentura Reuters.

Jako další zrušila plán umístit své akcie na hongkongskou burzu čínská firma Xinjiang Goldwind Science & Technology. Druhý největší výrobce větrných elektráren v Číně dnes uvedl, že ho k tomu přimělo zhoršení situace na trhu. Goldwind tak představuje pátou prvotní nabídku akcií v Hongkongu, kterou firmy zrušily od začátku měsíce.

Goldwind chtěl za akcie získat 1,2 miliardy dolarů. Výrobce větrných turbin měl v plánu nabídnout 395,3 milionu akcií, tedy 15 procent společnosti.

Balík zrušených prvotních nabídek tlačí dolů náladu mezi investory v době, kdy se blíží teoreticky největší prvotní nabídka vůbec. Agricultural Bank of China se chystá v polovině července uvést na trh akcie, které by jí měly vynést přes 22 miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK