Británie dostala horší hospodářský výhled na příští rok

14.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. června (ČTK) - Nově vytvořený nezávislý britský Úřad pro rozpočtovou odpovědnost předložil horší hospodářský výhled na příští rok. Hrubý domácí produkt ostrovní ekonomiky by se podle dnešní prognózy úřadu mohl zvýšit o 2,6 procenta místo 3,25 procenta z předpovědi předchozí vlády.

Odhad úřadu je přesto příznivější než předpověď 2,2 procenta, kterou od něj očekávali analytici. Úřad vytvořila koaliční vláda premiéra Davida Camerona, která se chystá na bolestivá úsporná opatření.

"Každé procento hospodářského růstu navíc vyžaduje dalších deset miliard liber veřejného dluhu," připomněl analytik Shore Capital Gerard Lane. Vyšší půjčky představují další tlak na vládu, aby snížila výdaje a zvýšila příjmy. V předchozím fiskálním roce, který skončil 5. dubna, vykázala britská vláda rekordní deficit veřejného sektoru 156 miliard liber.

Nový odhad vytvořil vládě prostor, aby příští týden zavedla mimořádný rozpočet s plány nižších výdajů a vyšších příjmů, aby se rekordní deficit snížil. Úřad předpovídá, že se letos zvýší britský HDP o 1,3 procenta a v roce 2012 o 2,8 procenta.

Vláda založila nový úřad proto, aby měla k dispozici nezávislé předpovědi. Podle ministra financí George Osborna měla vláda v předchozím systému tendenci vydávat příliš optimistické předpovědi, aby ospravedlnila své výdaje, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK