Wall Street zřejmě zahájí růstem po datech z Evropy

14.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 14.června (Reuters) - Wall Street zřejmě v pondělí zahájí růstem po silných datech o průmyslové výrobě eurozóny a zvýšení ceny ropy, a...

...naváže tak na zisky z předchozího týdne a posilování globálních akcií.

Evropské akcie vystoupaly na čtyřtýdenní vrchol po udájích, jež ukázaly, že průmyslová výroba eurozóny v dubnu meziročně vyskočila nejvíce za téměř dvě desetiletí. [ID:nDOL432170]

Řecký premiér George Papandreu řekl na setkání s předními bankéři, že udělá vše pro to, aby Řecko vrátil na cestu růstu.

Rozsáhlé zavírání krátkých pozic pomohlo euru dále se vzdálit od čtyřletého dna s tím, jak se zlepšil sentiment vůči rizikovým aktivům. Evropské akcie rostly téměř o 1 procento, zatímco japonský index Nikkei uzavřel výš téměř o 2 procenta.

Ropné futures <CLc1> vyšplhaly o 2 procenta na 75,24 dolaru za barel díky obnovenému optimismu ohledně globálního ekonomického oživení.

"Dnešní pozitivní náboj pramení ze síly eura a z důvěry v pozitivní řešení evropské (dluhové) situace," řekl Andre Bakhos, ředitel tržní analýzy z Lek Securities.

Futures na index S&P 500 <SPc1> a futures na technologický Nasdaq 100 <NDc1> ve 14:05 SELČ rostly shodně o 0,9 procenta,

Společnost Cablevision Systems <CVC.N>, provozovatel kabelové televize, bude v centru pozornosti po zprávě zdrojů, že plánuje za zhruba 1,3 miliardy dolarů koupit firmu Bresnan Communications, jež působí na západě Spojených států.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK