Brusel chce zjednodušení zákazu spekulací s akciemi a dluhopisy

14.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. června (zpravodaj ČTK) - Orgány dohledu na finančním trhem v EU, tedy především centrální banky, by mohly v budoucnosti zakazovat krátkodobé spekulace se státními dluhy či akciemi na finančních trzích. Navrhla to dnes Evropská komise.

Spekulace s akciemi největších bank a vládními dluhopisy v květnu zakázala německá vláda kvůli obavám před rozšířením dluhové krize, na níž se z velké části podle některých evropských politiků podílí právě finanční trhy a spekulanti.

Zákaz, který by nově mohly vydat kromě vlád dohledové orgány, by se měl týkat takzvaných "naked" operací, tedy případů, kdy investoři například spekulují na pokles některých akcií či dluhopisů, aniž by je sami vlastnili. "Evropská komise věří, že postup směrem k větší harmonizaci v této oblasti zvýší odolnost a stabilitu finančních trhů v Evropské unii," uvedl eurokomisař pro vnitřní trh Michel Barnier.

Dohledové orgány by nicméně nové pravomoci mohly využít jen v případě mimořádné situace. Zda skutečně podobné okolnosti nastaly, by určoval nový Evropský úřad pro cenné papíry a trhy, jehož vznik EU nedávno schválila.

Pokud by členské státy EU s podobnou myšlenkou souhlasily, Evropská komise vypracuje nejspíš do září podrobný legislativní návrh, který by kromě souhlasu ministrů financí musel získat souhlas Evropského parlamentu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK