Ceny ropy v nadějích na globální oživení vzrostly k 76 dolarům

14.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. června (ČTK) - Na světovém ropném trhu dnes převládl obnovený optimismus ohledně oživení globální ekonomiky, díky němuž ceny ropy vystoupily o dvě procenta a dostaly se k 76 dolarům za barel. Investory na trzích komodit a akcií povzbudily zejména příznivé údaje o dubnovém růstu průmyslové výroby v eurozóně.

Americká lehká ropa WTI vystoupila až na 75,99 dolaru a kolem 16:30 SELČ se pohybovala s přírůstkem necelých dvou dolarů kolem 75,70 USD za barel. Severomořská ropa Brent získala asi 1,70 dolaru a dostala se mírně nad 76 dolarů za barel.

Průmyslová výroba v zemích eura v dubnu vzrostla proti březnu o 0,8 procenta a v meziročním srovnání o 9,5 procenta, v obou případech více, než se čekalo. To investory po období pochyb ohledně vývoje evropské ekonomiky znovu přesvědčilo, že oživení světové ekonomiky je přece jen na dobré cestě. "Obavy z evropské dluhové krize se částečně zmírňují," řekl agentuře Reuters manažer společnosti Mitsubishi Corp. Tony Nunan.

Kurz eura díky údajům vzrostl na týdenní maximum vůči dolaru, který kvůli obnovení chuti investorů jít do rizikovějších aktivit výrazně klesl. Slabší dolar většinou zvyšuje ceny ropy a dalších komodit obchodovaných v americké měně. Dobrou náladu na trzích ilustroval i vzestup na asijských, evropských a amerických burzách.

Ceny ropy jsou nyní nadále asi 13 procent pod 19měsíčním maximem nad 87 dolary z počátku května. Minulý týden ropa zaznamenala teprve druhý týdenní nárůst od prvního květnového týdne.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 16:26 SELČ: BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 76,01 74,35 New York - Nymex WTI červenec 75,70 73,78

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK