Euro díky posílení akciových trhů na začátku týdne roste

14.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. června (ČTK) - Euro zahájilo týden růstem k dolaru i jenu. Posílení akciových trhů zvýšilo zájem investorů o rizika, což evropské měně pomohlo nahoru. Zájem o euro podpořily i příznivé údaje o průmyslové výrobě v eurozóně.

V 18:10 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 1,3 procenta na 1,2283 USD, minulý týden se euro naopak propadlo až na 1,1876 USD, nejníže od počátku roku 2006. K jenu stouplo o 1,33 procenta na 112,76 JPY. Dolar vůči jenu mírně vzrostl o 0,02 procenta na 91,79 JPY.

Evropské akcie dnes uzavřely na nejvyšší hodnotě za poslední měsíc a americké akcie dopoledne prudce rostly. Akcie v Evropě a USA navázaly na růst akcií v Asii.

Navzdory dnešnímu růstu eura jsou však analytici obezřetní a očekávají další pokles evropské měny. Důvodem jsou obavy o zdraví bankovního sektoru a strukturální problémy v eurozóně, které zřejmě budou ještě nějakou dobu trvat. Od počátku roku kvůli finančním problémům některých zemí eurozóny oslabilo euro vůči dolaru již o téměř 15 procent.

Evropský statistický úřad Eurostat dnes uvedl, že průmyslová výroba v eurozóně v dubnu vzrostla meziročně o 9,5 procenta, nejvíce od ledna 1991. Meziměsíčně stoupla o 0,8 procenta. Růst průmyslu byl vyšší, než čekali analytici, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK