Japonská centrální banka poskytne úvěry až za 33 miliard dolarů

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. června (ČTK) - Japonská centrální banka dnes nechala svou základní úrokovou sazbu na 0,1 procenta, kde ji drží už od prosince 2008. Zároveň ale stanovila podmínky nového úvěrového programu, v jehož rámci půjčí komerčním bankám až tři biliony jenů (asi 33 miliard USD; zhruba 685 miliard Kč). Banka by chtěla podpořit hlavně ta odvětví, která mají silný růstový potenciál.

Smyslem úvěrového programu je podpořit hospodářský růst, a využít tak příznivých podmínek, které se japonským firmám díky hospodářskému oživení naskýtají hlavně v dalších asijských zemích. Krok centrální banky by měl i zabránit zhoršení deflace, která Japonsko vytrvale sužuje, a podpořit růst cen. Úvěry budou poskytovány za minimální úrok.

Centrální banka uvedla, že díky vysoké zahraniční poptávce pokračuje oživení japonské ekonomiky, která je druhá největší na světě. Na vzestupu je export i průmyslová výroba a růst zaznamenávají i podnikové investice. Poptávku spotřebitelů v Japonsku stimulují také podpůrná opatření, která v poslední době uplatňuje tamní vláda.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK