Vláda má vzniknout do poloviny července -lídři (OPAK.)

15.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA, 15.června (Reuters) - Lídři tří středopravicových stran se v pondělí večer dohodli, že nová vláda má vzniknout do poloviny července, aby...

...mohla připravit vlastní rozpočet na příští rok.

Expertní skupiny dokončí práci na jednotlivých částech programu do konce června, což umožní lídrům Občanské demokratické strany, TOP 09 a Věcí veřejných, aby doladili programové prohlášení kabinetu do 7.července, řekl po schůzce hlavních vyjednavačů místopředseda ODS Petr Nečas.

"Naší snahou bude, aby to (7.července) byla procedurální dohoda se vším všudy (včetně jmen ministrů)," řekl Nečas novinářům s tím, že klíčová je úprava koaličních mechanismů, podávání zákonů, řešení sporů a podobně.

"To znamená, aby to byla nově vytvořená vláda, která mezi 10. a 15.červencem letošního roku bude tou vládou, která začne formovat první čísla rozpočtu na příští rok," dodal Nečas.

Česká republika se zavázala v Konvergenčním programu, že příští rok sníží schodek veřejných financí na 4,8 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z letošních 5,3 procenta. Petr Nečas minulý týden uvedl, že tuto hranici považuje za strop, a bude-li to možné, měl by deficit klesnout výrazněji. [ID:nMUL053963]

Několik dní mezi vytvořením programového prohlášení a samotným vznikem vlády je vyhrazeno pro vnitrostranické schvalovací procedury členů budoucí koalice, jako je referendum příznivců Věcí veřejných.

Lídři stran vznikající koalice uvedli, že nejhladší jsou jednání o zahraniční politice, zatímco jiné oblasti, jako jsou veřejné finance a důchodová reforma, si ještě vyžádají intenzivní diskusi.

"Dohodli jsme se na tomto jednání, že si necháme spočítat dopad důchodové reformy na nízkopříjmové skupiny," řekl předseda Věcí veřejných Radek John s tím, že zástupci jednotlivých stran budou jednat prakticky denně.

(Reportér: Jan Korselt; Autor: Robert Müller; Editoval: Tomáš Doležel)

Autor článku

Jan Korselt  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK