Wall Street odevzdal zisky po snížení ratingu Řecka

15.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW YORK, 15.června (Reuters) - Americké akcie v pondělí uzavřely seanci bez větších změn poté, co trhu vzalo vítr z plachet snížení ratingu...

...Řecka.

Agentura Moody's v pondělí odpoledne snížila hodnocení řeckých státních dluhopisů na spekulativní stupeň s odkazem na rizika spojená se společným záchranným balíčkem eurozóny a MMF. [ID:nWNA3381]

Akcie jsou v posledních měsících na dluhové problémy Řecka a dalších evropských států citlivé kvůli obavám, že fiskální problémy eurozóny zbrzdí globální ekonomické oživení.

I když se tento krok čekal, trh po snížení ratingu odevzdal zisky, jež si předtím připsal díky silným údajům o průmyslové výrobě eurozóny za duben.

Snížení ratingu "zastihlo trh trochu nepřipravený," uvedl Nick Kalivas, hlavní akciový analytik z MF Global. "Trh je na tyto kroky stále velmi citlivý a lidé jsou velice opatrní."

Cyklické sektory jako surovinový a finanční, jež těží ze známek silné ekonomiky, odevzdaly většinu předchozích zisků. Společnost DuPont <DD.N> klesla o 2 procenta. JPMorgan Chase také ubrala 2 procenta a bankovní index KBW <.BKX> oslabil o 0,8 procenta.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> klesl o 0,2 procenta na 10.190,89 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> oslabil o 0,18 procenta na 1089,63 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> stoupl o 0,02 procenta na 2243,96 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK