Akcie v Japonsku mírně zpevnily, vliv Řecka odeznívá

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. června (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes opět zvýšily, růst byl ale velmi slabý a hlavní indikátor cenového vývoje dál zůstává v blízkosti důležité hranice odporu. Na obchodování mělo částečně vliv pondělní snížení ratingu Řecka, tento faktor ale podle analytiků postupně odezníval.

Index Nikkei 225 si dnes připsal 8,04 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,08 procenta na hodnotě 9887,89 bodu. Širší index Nikkei 225 zůstal bez větších změn na 878,83 bodu.

Investoři měli zájem například o akcie makléřských firem, kterým prospělo zlepšení nákupního doporučení. Vzhůru se tak vydala mimo jiné i společnost Nomura Holdings.

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service v pondělí srazila hlavní rating Řecka o čtyři stupně na Ba1, což je spekulativní pásmo. Moody'S se tak přidala ke konkurenční agentuře Standard & Poor's, která Řecku rating do spekulativního pásma posunula už koncem dubna. Třetí z významných ratingových agentur, Fitch Ratings, zatím žádnou velkou změnu řeckého ratingu nechystá.

Zpráva sice oslabila kurz eura, ale na ostatní trhy příliš nezapůsobila. Sama Moody's už totiž dlouho upozorňovala, že pracuje na aktualizaci ratingu a investorům bylo jasné, že změna bude velká. Euro tak zareagovalo na snížený rating poklesem jen přechodně, později se vrátilo k růstu. Ten ale během obchodování v Asii postupně odezněl.

"Euro bude potřebovat víc, než jen technické zpevnění, pokud se má výrazněji posunout vzhůru," řekl podle agentury Reuters makléř z jedné finanční společnosti v Tokiu. Vzhledem k tomu, že akciové trhy jsou nadále slabé, negativní zprávy kolem eura podle něj mohou mít ještě vliv.

Euro k dolaru oslabilo o 1,2204 JPY, i když předchozí den vystoupilo až na 1,2298 USD. Technická úroveň odporu je kolem 1,2301 USD, naopak hranice podpory je aktuálně na 1,2165 USD. Minulé pondělí euro spadlo až na 1,1876 USD, což byla nejnižší hodnota za více než čtyři roky.

Vůči japonskému jenu euro oslabilo o 0,2 procenta na 111,70 JPY, podobně dolar k jenu mírně klesl na 91,50 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK