Britský řetězec Tesco zvýšil v prvním čtvrtletí tržby o 8,2 pct

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. června (ČTK) - Britský obchodní řetězec Tesco zvýšil v prvním čtvrtletí tržby o 8,2 procenta díky prodejnám v zahraničí, v Británii mu očištěné tržby stagnovaly. Světově třetí největší maloobchodní prodejce, který podniká i v České republice, to uvedl v dnešní zprávě.

V Británii poznamenal podnikání Teska zmírněný růst cen potravin, vyšší ceny pohonných hmot a slabá poptávka mezi spotřebiteli. Skupina má přes 4800 obchodů na 14 trzích. Její fiskální první čtvrtletí představuje 13 týdnů do 30. května.

"Dlouhodobé globální oživování pokračuje dobře, i když tempo a síla ekonomického oživení se liší napříč našimi trhy," uvedl ve zprávě generální ředitel společnosti Terry Leahy.

Tesco vytváří dvě třetiny tržeb a zisku v Británii. V britské síti prodejen, které jsou otevřeny déle než rok, se tržby zvýšily o 0,1 procenta. To je sice nejslabší nárůst za několik let, ale v souladu s očekáváním analytiků.

Zahraniční tržby vzrostly o 11,9 procenta při současných devizových kurzech a bez zahrnutí pohonných hmot. Růst v Evropě a Spojených státech překryl mírný pokles v Asii.

Podle vedení Teska se v Británii výsledky zlepší, až pomine srovnávání s obdobím před rokem, kdy výrazně rostly ceny potravin a pohonných hmot. Manažeři podniku zároveň varují vládu, aby nezvyšovala daň z přidané hodnoty, protože by to mohlo ohrozit hospodářské oživení.

Maloobchody po celém světě se těžko dostávají z dlouhé a hluboké recese, protože se vlády snaží snížit své dluhy a spotřebitelům se nechce za vysoké nezaměstnanosti a rostoucích daní utrácet, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK