Vodafone pokryl sítí 3G celou Prahu, míří do dalších sedmi měst

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. června (ČTK) - Mobilní operátor Vodafone rozšířil signál rychlého mobilního internetu 3G na celou Prahu. Vedle hlavního města je již síť dostupná v Brně a Karlových Varech. Do konce září firma pokryje dalších sedm krajských měst a několik obcí. Uvedla to dnes společnost v tiskové zprávě.

V září tak bude síť s rychlým internetem Vodafonu nově v Ostravě, Olomouci, Hradci Králové, Zlíně, Plzni, Ústí nad Labem a Liberci a dalších 11 menších městech a obcích. Do března 2011 plánuje postupně spustit 3G internet ve třiceti až čtyřiceti velkých městech v republice.

Konkurenční Telefónica O2 sítí 3G pokrývá 28 procent tuzemské populace. Vedle všech krajských měst nově spustila sítě v Rokycanech, Žďáru nad Sázavou, Frýdku-Místku a v červnu také v Berouně. T-Mobile nabízí 3G v Praze a plány dalšího pokrývání chce oznámit ve čtvrtek.

Vodafone využívá pro provoz 3G sítě nejnovější technologii HSPA (High Speed Packet Access) od společnosti Huawei. Ta umožňuje připojení k mobilnímu internetu rychlostí až 7,2 Mbit/s pro stahování dat, což je desetkrát až patnáctkrát více, než se stávající technologií Edge. Za zrychlení zákazníci nic nepřiplatí, 3G bude dostupné v rámci nynějších datových tarifů.

Vodafone ještě pod názvem Oskar získal licenci na provoz mobilní telekomunikační sítě GSM v říjnu 1999. Firma má přes tři miliony zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK