Penamu loni klesly tržby o 12 procent, zisk udržel na 148 mil.Kč

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. června (ČTK) - Společnosti Penam, která je dvojkou na tuzemském trhu s pečivem, loni klesly tržby o 12 procent na 3,35 miliardy korun. Čistý zisk vzrostl o čtyři miliony na 148 milionů korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy Penamu, který vlastní Agrofert Holding podnikatele Andreje Babiše.

"Rok 2009 lze označit jako úspěšný, i když firma nedosáhla výsledků předešlého roku. Byl poznamenán poklesem výroby i tržeb spojených s krizí a recesí. Ta se společnosti nedotkla v tak významné míře, jako ostatních odvětví průmyslu, ale úplně nás neobešla," uvedl předseda představenstva Jaroslav Kurčík s tím, že firma se loni vyhnula propouštění.

Penam pokračuje ve svém plánu z roku 2007 stát se v nejbližších letech jedničkou na tuzemském trhu s pečivem. V minulých letech koupil českobudějovickou pekárnu Pekast a moravský podnik Nobrs, čímž jeho podíl na pekárenském trhu vzrostl ze 12 na 15 procent. Firma expanduje i v zahraničí - v březnu oznámila koupi maďarské pekárenské společnosti Ceres a její dceřiné společnosti Multi. Ty se specializují především na výrobu toastových chlebů a předpečené pečivo.

Pekárny podnikatele Andreje Babiše v současné době zaměstnávají kolem 2450 lidí, což je o zhruba 200 méně než na počátku roku 2009. "Pokles byl způsoben uzavřením pekárny Sviadnov a ukončením provozování cukrárenské výroby. Oba tyto kroky byly součástí dlouhodobé restrukturalizace a ne důsledek krize, nebo recese," řekl již dříve ČTK Kurčík.

Lídrem domácího trhu je společnost United Bakeries podnikatelů bratří Paříků. Podle odhadů ovládá možná čtvrtinu trhu v Česku a na Slovensku. Jednička na trhu vznikla roce 2006 sloučením Odkolku a Delta Pekáren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK