Americké akcie dopoledne posílily

15.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. června (ČTK) - Americké akcie dopoledne posílily poté, co solidní poptávka po evropských dluhopisech zmírnila obavy investorů ohledně dluhové krize v eurozóně.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index zvýšil o 1,2 procenta na zhruba 10.316 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl o 1,3 procenta na 1104 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite o 1,7 procenta na 2282 bodů.

Za růstem stály zejména průmyslové a technologické firmy, na které má situace v Evropě velký vliv. Vzhůru zamířili například výrobce letadel Boeing a dodavatel těžké techniky Caterpillar. Největší americký řetězec s elektronikou Best Buy však prudce oslabil, protože jeho čtvrtletní zisk výrazně zaostal za očekáváním analytiků.

Španělsko dnes získalo prodejem státních cenných papírů 5,2 miliardy eur, Belgie 2,5 miliardy eur a Irsko 1,5 miliardy eur, což vedlo k nárůstu kurzu jednotné evropské měny. Ta je investory považována za ukazatel zájmu o rizikovější aktiva. "(Růst amerických akcií) je zcela spojený s eurem. To určuje, jak se chová akciový trh," uvedl analytik Joseph Battipaglia ze společnosti Stifel Nicolaus.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK