Japonské akcie díky důvěře investorů vzrostly o 1,8 procenta

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. června (ČTK) - Japonský akciový trh dnes díky všeobecně zvýšené důvěře investorů v příznivý vývoj globální ekonomiky výrazně stouply a jejich hlavní index posílil o 1,8 procenta na nejvyšší úroveň za poslední měsíc. Ke zlepšení nálady na globálních trzích přispěly zejména úterní vesměs úspěšné prodeje dluhopisů ve slabších zemích eurozóny. Díky tomu se také euro dostalo k dolaru na týdenní maximum, kde se dnes v Asii zatím stabilizovalo.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru vzrostl o 179,26 bodu na 10.067,15 bodu, nejvyšší úroveň od poloviny května. Širší index Topix získal 1,5 procenta.

Japonský akciový trh rostl ve všech sektorech a investoři měli největší zájem o akcie nejvýznamnějších vývozců, jimž pomáhalo zmírňování obav ze silného kurzu jenu. Nálada na finančních trzích se všeobecně zlepšila během úterka díky silné poptávce po nových státních dluhopisech ve Španělsku, Belgii a Irsku. Evropské akcie se díky tomu přehouply ze ztrát do zisku a americké akciové indexy získaly přes dvě procenta.

Na devizovém trhu se euro stabilizovalo v blízkosti úterního dvoutýdenního maxima k dolaru a asijští investoři váhali s jeho dalším tlačením vzhůru. Podle obchodníků a technických analytiků však má evropská měna nyní stále prostor k k dalšímu zpevnění. Obchodní aktivita na asijských trzích byla kvůli svátku v Číně a Hongkongu slabá.

Euro po úterním vzestupu o 0,9 procenta až na 1,2350 USD se dnes v Tokiu usadilo kolem 1,2315 USD. Vůči jenu, kde v úterý stouplo na dvoutýdenní maximum 113,00 JPY, oslabilo o 0,1 procenta na 112,66 JPY. Dolar k jenu zůstal beze změny na 91,46 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK