VERZE 2-Janota chce v 2011 ušetřit 68 mld korun -HN

16.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Škrtnout se má 39,5 mld korun, příjmy zvýšit o 28,5...

...mld

* Se zvyšováním přímých daní nesouhlasí ODS a TOP 09

* Narazit mohou i některé škrty, například u penzí

(přidává potvrzení autenticity dokumentu, souvislosti)

PRAHA, 16.června (Reuters) - Ministr financí Eduard Janota navrhuje na příští rok škrty a navýšení daní celkem za 68 miliard korun, aby udržel deficit veřejných financí pod úrovní 4,8 procenta HDP, uvedly ve středu Hospodářské noviny.

Autenticitu dokumentu z porady ekonomických ministrů potvrdil mluvčí resortu Ondřej Jakob s tím, že bude na příští vládě, jak s návrhy naloží.

"Jsou to doporučení pana ministra, kde by měla vláda šetřit. Ten rozpočet by měla řešit už nová vláda a pan ministr jim dá k dispozici vějíř svých návrhů opatření. Je to pracovní návrh, který oni (nová vláda) asi částečně využijí," řekl Jakob.

Příjmy chce Janota navýšit o 28,5 miliardy korun tím, že by zvedl dolní sazbu DPH na 12 procent z 10 procent, zavedl další pásmo pro daň z příjmů nad 141.000 korun měsíčně nebo zvýšil daně pro živnostníky, píše list.

Ministr také chce snížit slevu na dani pro jednotlivce na 1970 korun z dnešních 2070 korun.

Zvyšování přímých daní má však pouze malou šanci na schválení, neboť jej opakovaně odmítá ODS i TOP 09.

Ve výdajích chce šéf státní kasy škrtnout 39,5 miliardy například tak, že zmrazí důchody a platy ústavních činitelů, ušetří více než 10 miliard v provozních nákladech, sníží rodičovský příspěvek a příspěvek zdravotně postiženým.

Ani v této oblasti se zřejmě nová vláda k Janotovým návrhům nepřihlásí bez výhrad, když zejména ODS odmítá zmrazení penzí a její části se nelíbí ani snížení rodičovského příspěvku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK