HN: Majitelka pozemků pod dálnicí D11 se bude soudit

16.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 16. června (ČTK) - Spolumajitelka pozemků nutných pro výstavbu dálnice D11 Jaroslava Štrosová s největší pravděpodobností nepodepíše smlouvy o výměně pozemků a bude se soudit. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na právníka a syna spolumajitelky pozemků Davida Štrose. Přitom ještě před týdnem rodina s výměnou souhlasila, stát proto ustoupil od plánu na jejich vyvlastnění.

"To nedopadne nijak. Pozemek, který nám nabízejí, je nepřístupný a nečekám, že by to stát nějak vyřešil," řekl listu Štros.

Premiér Jan Fischer v pondělí po jednání vlády ale odmítl jakékoliv další ústupky. Pokud tedy Štrosová smlouvy nepodepíše, vláda obnoví příští pondělí plány na vyvlastňování, uvedl deník. Vedle Štrosové se vyvlastnění bude týkat i její sestry Ludmily Havránkové, která odmítla bez souhlasu sestry smlouvy podepsat. Obě majitelky se chtějí ale bránit. Budou chtít u soudu prokázat, že vyvlastňování není ve veřejném zájmu.

Ministerstvo dopravy se k věci nechtělo vyjadřovat. "Jde o velmi citlivou věc, ke které nechceme nic říkat," řekl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Na dotazy nereagoval ani hlavní vládní vyjednávač Michal Frankl.

Štrosová by měla podle vládou schválených smluv dostat výměnou jiný pozemek a doplatek podle znaleckého posudku v řádech desítek tisíc korun. Štrosovi se však nechtějí smířit s tím, že k nabízenému pozemku je omezený přístup.

Štrosové patří v ostře sledovaném území jen malá část o výměře zhruba 1400 metrů čtverečních, kterou vlastní společně se svou sestrou, statkářkou Havránkovou. Ta vlastní i zbytek pozemků potřebných pro dokončení dálnice.

Se Štrosovou jednají státní úředníci od března. S její sestrou Havránkovou více než 16 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK