DATA V KOSTCE 3-Běžný účet v dubnu nečekaně v přebytku 12,4 mld Kč

16.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(přidává komentáře...

...analytiků)

PRAHA, 16.června (Reuters) - Běžný účet platební bilance vykázal v dubnu přebytek 12,4 miliardy korun, zatímco trh čekal schodek 8,0 miliardy, ukázaly ve středu údaje České národní banky (ČNB).

ZVEŘEJNĚNÉ ÚDAJE ČNB PLATEBNÍ BILANCE 04/10 03/10 04/09 01-04/10 (v mld Kč) běžný účet +12,40 -9,27 +3,60 +28,46

obchodní bilance +21,19 +23,89 +15,84 +83,83

bilance služeb -2,14 -3,04 +3,67 -9,49

bilance výnosů -6,03 -26,71 -20,35 -44,00

běžné převody -0,63 -3,41 +4,44 -1,88 kapitálový účet +0,02 +1,91 +3,36 +2,31 finanční účet -20,36 -16,44 -11,60 -42,48

přímé investice +3,89 +20,19 +3,36 +40,09

portfol. investice +32,33 +4,66 +19,44 +45,96 PRO PODROBNĚJŠÍ TABULKU KLIKNĚTE NA [ID:nWLA6406]

NEPŘEHLÉDNĚTE

* Běžný účet skončil v plusu vlivem přebytku v bilanci výkonů (zboží a služeb) ve výši 19 miliard korun. Bilance výnosů a běžných převodů byly pasivní. Do pasivního salda výnosů se promítla předpokládaná výše reinvestovaného zisku 4,7 miliardy.

* V běžných převodech je zahrnuto aktivní saldo převodů z rozpočtu Evropské unie do Česka ve výši 1,5 miliardy korun.

* Podle výpočtu Reuters dosáhl schodek běžného účtu za posledních 12 měsíců 1,0 procenta předpokládaného HDP za rok 2010. Pasivní saldo běžného účtu se v ročním úhrnu v posledních měsících mírně zvyšuje.

* Příliv portfoliových investic dosáhl 32,3 miliardy korun, zejména vlivem emisí dluhopisů českých subjektů v zahraničí.

* Příliv přímých investic dosáhl 3,9 miliardy korun a byl ovlivněn především předpokládanou výší reinvestovaného zisku.

* Saldo přílivu přímých investic v ročním úhrnu stagnuje. Saldo portfoliových investic v ročním úhrnu vykazuje rostoucí příliv zdrojů.

KOMENTÁŘE

MIROSLAV FRAYER, ANALYTIK, KOMERČNÍ BANKA

"Dubnový běžný účet překonal i ty nejoptimističtější odhady na trhu a vykázal překvapivě vysoký přebytek ve výši 12,4 miliardy korun. Ve srovnání s loňským dubnem se jedná o zlepšení o zhruba 9 miliard. Výsledek byl ovlivněn především vývojem bilance výnosů, která se oproti letošnímu březnu i loňskému dubnu výrazně zlepšila.

"Letos se přebytek zahraničního obchodu mírně sníží. Určité oživení zahraniční poptávky v letošním roce sice může vést k vyššímu vývozu, nicméně problémem bude postupné doplňování zásob, které výrazně zvýší dovozy.

"K poklesu by mělo dojít i u exportů aut do zahraničí kvůli ukončení šrotovného. Komoditní bilance by se měla díky vyšším cenám komodit nadále zhoršovat. Naopak bilance výnosů by měla běžnému účtu bránit v hlubším propadu, když předpokládáme další snižující trend v repatriaci zisků do zahraničí. Schodek běžného účtu by tak letos mohl dosáhnout úrovně okolo minus 1,0 procenta hrubého domácího produktu."

HELENA HORSKÁ, ANALYTIČKA, RAIFFEISENBANK

"My jsme odhadovali zhruba vyrovnaný běžný účet. Po lednovém přebytku 16,5 miliardy korun je to druhý nejvyšší letošní kladný výsledek. Zásluhu na tom má výjimečně nízký odliv dividend a výnosů do zahraničí.

"Bilance služeb se díky poklesu přílivu turistů a obchodním operacím mezinárodních společností na území ČR udržuje už od počátku roku v deficitu.

"Příznivou zprávu o přebytku na běžném účtu kazí odliv kapitálu na finančním účtu (20,4 miliardy). Jedná se snad o největší odliv od roku 2003, kdy se měsíční platební bilance sleduje. Na odlivu peněz z české ekonomiky se podepisují relativně nízké sazby a výnosy na domácím trhu.

"Za celý rok 2010 očekáváme téměř vyrovnaný běžný účet platební bilance. Oživení zahraniční poptávky udrží přebytek obchodní bilance nad úrovní 100 miliard korun. Odliv výnosů z ČR očekáváme slabší než v roce 2009 kvůli nižším výplatám dividend u většiny mezinárodních společností. Příliv kapitálu do ČR vykazovaný na finančním účtu platební bilance zůstane ještě nízký.

"V současné době je česká měna neodvratně spojena s vývojem rizika na evropských trzích. Zvýšená riziková averze přechodně brání výraznějším ziskům koruny proti euru. Nebýt toho, domácí politický a ekonomický vývoj by nahrával posilování koruny. Z tohoto důvodu zůstáváme na korunu optimisty a počítáme s jejím střednědobým a dlouhodobým posilováním. Na konci roku očekáváme korunu okolo 25 za euro."

PETR DUFEK, ANALYTIK, ČSOB

"Velmi příznivý výsledek běžného účtu jde na vrub toho, že se v dubnu nevyplácely téměř žádné dividendy. Proto považuji tento výsledek spíše za výjimečný a neopakovatelný. V dalších měsících se dividendy opět začnou na běžném účtu projevovat a běžný účet se dostane do minusu.

"Za celý rok to pak bude deficit okolo jednoho procenta HDP. Pro korunu dobrá zpráva, nicméně události dluhové krize v Evropě budou kurz koruny ovlivňovat více."

DAVID MAREK, HLAVNÍ EKONOM, PATRIA FINANCE

"Je to překvapivé, protože se čekal deficit. Je to zpráva, která by mohla podpořit kurz koruny. Myslím, že se potvrzuje to, že se v letošním roce bude běžný účet vyvíjet velmi dobře. Je dokonce možné, že tato část platební bilance letos dosáhne možná i přebytku, což by bylo poprvé v historii České republiky. Je zjevné, že vnější nerovnováha není problém české ekonomiky."

ODKAZY

Podrobná zpráva o platební bilanci je dostupná na webových stránkách ČNB na adrese www.cnb.cz

SOUVISLOSTI

* Údaje o platební bilanci jsou uvedeny v metodice Evropské centrální banky (ECB). ČNB ještě čtvrtletně sleduje bilanci podle metodiky Mezinárodního měnového fondu, výsledky za druhé čtvrtletí 2010 zveřejní 7.září.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK