CB: Ukazatel vyhlídek ekonomiky USA dosáhl rekordního maxima

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. června (ČTK) - Ukazatel vyhlídek ekonomiky Spojených států se v květnu vyšplhal na nové rekordní maximum. Uvedla to dnes soukromá výzkumná organizace Conference Board (CB). Hodnota jejího indexu předstihových indikátorů se zvýšila o 0,4 procenta na 109,9 bodu. Údaje naznačují pokračující oživování americké ekonomiky.

Nárůst indexu nicméně mírně zaostal za očekáváním analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters počítali se zvýšením o půl procenta. "Index ukazuje na pokračující, ačkoli pomalejší, růst (ekonomiky) USA ve zbytku roku," uvedl hlavní ekonom CB Bart van Ark. Index je sestavován tak, aby předpovídal ekonomickou aktivitu v příštích třech až šesti měsících, napsala agentura AP.

Americká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí stoupla o tři procenta. Růst tak vykazuje již tři čtvrtletí za sebou. Tempo hospodářského růstu však výrazně zpomalilo z 5,6 procenta v posledních třech měsících loňského roku. Americká centrální banka (Fed) minulý měsíc zlepšila odhad letošního růstu ekonomiky Spojených států na 3,2 až 3,7 procenta z dříve předpokládaných 2,8 až 3,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK