Pražská burza dnes po optimistickém dni v závěru oslabila

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. června (ČTK) - Pražská burza přerušila několikadenní růstovou řadu a v závěru odevzdala dnešní zisky, podobně jako většina okolních trhů. Index PX oslabil o 0,28 procenta na 1158,1 bodu. Nepomohl ani vysoce nadprůměrný objem obchodů a výrazný zájem investorů o emise společností ČEZ, Komerční banka a Telefónica O2.

Pražská burza v první polovině dnešní seance rostla, když lepší náladu na trhy přinesla úspěšná aukce španělských vládních dluhopisů. Růstu pražského indexu PX výrazně napomáhal ČEZ, který je v centru dění kvůli blížící se dividendě, konstatoval Daniel Marván z Fio banky.

Nejatraktivnější byla dnes emise energetické společnosti ČEZ u níž objem obchodů přesáhl jednu miliardu a titul posílil o 0,22 procenta na 921 Kč. Banky měly vývoj rozdílný, rakouská Erste Bank oslabila o 1,49 procenta na 729 Kč, zatímco Komerční banka naproti tomu přidala 0,56 procenta na 3620 Kč. Dařilo se také operátorovi Telefónica O2, jehož akcie zdražily o 1,01 procenta na 399,50 Kč.

Největší pokles pak zaznamenaly akcie tabákové firmy Philip Morris ČR, která ztratila 3,19 procenta na 8228 Kč. Těžební NWR ztratila 1,49 procenta na 224,50 Kč a cenné papíry petrochemické společnosti Unipetrol klesly o 1,70 procenta na 193 Kč.

Aktivita na burze byla dnes nadprůměrná, ale zájem obchodníků se koncentroval do několika titulů a řadu emisí investoři nechali bez povšimnutí. V systému nejobchodovanějších akcií SPAD se prosadila vedle ČEZ také emise Telefóniky O2 s objemem přes 433 milionů korun a cenné papíry Komerční banky dosáhly objemu obchodů 276 milionů. Celkem objem obchodů ve SPAD za dnešek překročil 2,254 miliardy korun. Přitom podle informací Patria Online je průměrný objem obchodů za poslední rok je 1,495 miliardy korun.

Společnost Patria Finance v dnešní pololetní aktualizaci výhledu pro roky 2010 a 2011 mimo jiné uvedla, že lze očekávat růst akciových trhů v dalších měsících, který v tuzemsku podle odhadu analytiků může do konce roku být až o 12 procent, index S&P 500 má prostor k posílení o 13 procent a panevropský DJ STOXX 600 dokonce o 16 procent. Vychází z předpokladu, že se vliv rizik ve veřejných financích a bankovním sektoru postupně opět zmírní a neovlivní ekonomické oživení.

Server Patria Online dnes upozornil, že akciový index středoevropských akcií CECE Composite Index v pátek mění své složení, kdy si pohorší české a maďarské akcie ve prospěch titulů z Polska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK