MMF: Španělsko o žádnou finanční pomoc fond nepožádalo

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 17. června (ČTK) - Španělsko se na Mezinárodní měnový fond s žádnou žádostí o finanční pomoc neobrátilo. Řekla to dnes mluvčí fondu Caroline Atkinsonová. Úmysl Madridu zveřejnit výsledky zátěžových testů španělských bank označila mluvčí za "velmi pozitivní".

"Nemáme tu od žádné země žádost o přístup k nějakému druhu úvěrového programu MMF a podmínkou přístupu ke každému takovému programu je nejprve podání žádosti," uvedla Atkinsonová. "Mohu s jistotou zopakovat, že na těchto pověstech není nic pravdivého," dodala s odkazem na spekulace v tisku.

List El Economista ve středu napsal, že Evropská unie, Spojené státy a Mezinárodní měnový fond se chystají Španělsko podpořit otevřením úvěrové linky v sumě až 250 miliard eur (6,4 bilionu Kč). Plán by měl předejít tomu, aby Španělsko muselo požádat EU a MMF o záchranný program, jaký minulý měsíc dostalo vysoce zadlužené Řecko. Evropská komise již ve středu zprávu důrazně popřela a její mluvčí ji označil za "velmi bizarní".

Spekulace o chystané pomoci přiživila zpráva, že výkonný ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn se na své cestě po Evropě zastaví v pátek ve Španělsku. Mluvčí španělské vlády musel vyvracet, že by plánované setkání mezi šéfem MMF a španělským premiérem José Luisem Zapaterem mělo nějakou souvislost se zprávami médií o údajném zájmu Madridu o finanční pomoc.

Španělsko je v nynější dluhové krizi eura považováno za jednu z nejohroženějších zemí eurozóny. Má sice mnohem nižší státní dluh než Řecko. Na trzích však panují obavy z potíží v jeho bankovním sektoru, kde už mají menší banky problémy se získáním likvidity na mezibankovním trhu. Španělsko má také po krizi dvouciferný rozpočtový deficit a jeho vyhlídky ekonomického růstu jsou hodně slabé na to, aby se mu schodek podařilo snižovat bez větších následků pro ekonomiku.

Atkinsonová dnes uvedla, že Španělsko přijalo "rozhodné kroky" k řešení problému své ekonomiky včetně snižování deficitu. Ke dlouhodobému ekonomickému růstu pak podle ní přispěje plán reforem trhu práce, které vláda oznámila ve středu,

MMF podle mluvčí také vítá záměr španělské centrální banky zveřejnit v brzké době výsledky zátěžových testů španělských bank. Tento krok podle ní významně přispěje ke zmírnění nejistoty finančních trhů ohledně problémů španělského bankovního sektoru. Španělsko až dosud podrobnější zveřejnění výsledků těchto prověrek odmítalo, ve středu však centrální banka sdělila, že je vbrzku předloží. Zátěžové testy mají ukázat, zda mají jednotlivé banky dostatek kapitálu, aby vydržely ekonomické problémy a vnější šoky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK