ACI: Sopečný popel připravil letiště o téměř 300 milionů eur

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 17. června (ČTK) - Komplikace v letecké přepravě způsobené popelem z islandské sopky stály provozovatele evropských letišť téměř 300 milionů eur (7,7 miliardy Kč). Uvedla to dnes podle agentury AP Mezinárodní asociace letišť (ACI) na výročním zasedání v Miláně.

Asociace upozornila, že problémy se sopečným popelem výrazně narušily oživení v odvětví poté, co v letošním prvním čtvrtletí osobní letecká přeprava stoupla o více než pět procent. Dodala, že rezervace pro letní sezonu jsou sice slibné, ale přetrvává hrozba další sopečné erupce.

Generální ředitel Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) Giovanni Bisignani začátkem tohoto měsíce odhadl, že potíže se sopečným popelem snížily tržby aerolinek celkem o 1,8 miliardy dolarů (více než 37 miliard Kč).

Obrovský mrak popela z vulkánu na jihu Islandu od poloviny dubna působil obrovské problémy v evropské letecké dopravě. V dubnu byla na několik dní zcela uzavřena velká část evropského letového prostoru a několik kratších a méně rozsáhlých zákazů vyhlašovaly letecké úřady jednotlivých evropských zemí i v dalších týdnech. Na Islandu je téměř 30 aktivních sopek.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK