Rusko by mohlo snížit dodávky plynu do Běloruska o 85 procent

17.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 17. června (ČTK) - Ruská společnost Gazprom by mohla snížit dodávky zemního plynu do Běloruska o 85 procent, pokud jí země do pondělí nezaplatí dluh 192 milionů dolarů (čtyři miliardy Kč) za odebraný plyn. Oznámila to dnes firma. Omezením dodávek již v úterý pohrozil ruský prezident Dmitrij Medveděv.

"Vzhledem k ceně plynu, který již byl v červnu dodán, a velikosti dluhu bylo rozhodnuto, že snížení bude činit 85 procent," uvedl generální ředitel společnosti Alexej Miller. "Zbývajících 15 procent umožní Bělorusku udržet jeho systém plynovodů v provozuschopném stavu, dokud nebude dluh zcela zaplacen," dodal.

Gazprom již minulý měsíc upozornil, že Bělorusko letos za dodávky plynu platí nižší cenu, než byla dohodnuta, a hromadí tak stále vyšší dluh. Bělorusko má od Gazpromu nejlevnější plyn ze všech zahraničních zákazníků, opakovaně však s Moskvou vede cenové spory, podobně jako Ukrajina, přes kterou proudí dál do Evropy většina ruského plynu.

Ruský plyn se na spotřebě v Evropě podílí zhruba čtvrtinou a v zemích střední a východní Evropy mnohem více. Čtyři pětiny ruských dodávek směřují přes Ukrajinu a zbytek přes Bělorusko. Spory Moskvy s oběma tranzitními státy vedly opakovaně k výpadkům ruských dodávek plynu a ropy do zemí střední a západní Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK