Evropské akcie zřejmě porostou osmý den v řadě

18.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ, 18.června (Reuters) - Evropské akcie zřejmě zahájí páteční seanci růstem ve stopách mírných zisků Wall Street a asijských trhů, a posílí...

...tak osmou seanci v řadě.

Futures na index DJ Euro Stoxx 50 <STXEc1>, německý DAX <FDXc1> a francouzský CAC 40 <FCEc1> v 8:25 ukazovaly na růst trhu o 0,3 až 0,6 procenta.

Předchozí seanci uzavřel index evropských blue chips FTSEurofirst 300 <.FTEU3> růstem o 0,25 procenta na 1041,84 bodu.

Americké akcie při čtvrtečním nerovnoměrném a vlažném obchodování mírně posílily, když investoři těžili z hybné síly trhu poté, co index S&P 500 <.SPX> dříve během týdne prolomil hranici 200denního pohyblivého průměru.

"Mírné zisky, jež si připsal Wall Street, by měly při zahájení seance poskytnout určitou podporu evropskému trhu," uvedl Ben Potter, analytik z IG Markets.

Euro se v pátek drželo poblíž třítýdenního maxima, a mířilo tak k druhému týdnu zisků v řadě.

Evropští představitelé se ve čtvrtek dohodli, že příští měsíc budou zveřejněny podrobnosti "zátěžových testů", jež ukazují finanční kondici jednotlivých bank. Dále se dohodli na zpřísnění rozpočtových pravidel s cílem obnovit kredibilitu eurozóny, již nedávno narušily obavy z dluhových potíží regionu. [ID:nLDE65H01W]

V centru pozornosti bude opět ropný koncern BP <BP.L> poté, co agentura Standard & Poor's snížila jeho rating a nevyloučila další pokles s tím, že se zvýšily odhadované závazky firmy související s únikem ropy v Mexickém zálivu.

Zasvěcené zdroje současně sdělily agentuře Reuters, že BP zvažuje různé možnosti financování dluhu včetně bankovních úvěrů a prodejů firemních dluhopisů až za 10 miliard dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK