Akcie v Tokiu mírně klesly, za týden ale přidaly tři procenta

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 18. června (ČTK) - Japonské akcie dnes mírně oslabily, za celý týden si ale jejich hlavní index připsal zhruba tři procenta, a zaznamenal tak nejlepší výsledek za poslední tři měsíce. Na trh se zvolna vracejí zahraniční investoři, podle analytiků ale bude záležet, zda se index udrží nad klíčovými technickými hodnotami. Na devizových trzích se euro drželo v blízkosti třítýdenního maxima vůči dolaru.

Index Nikkei 225 si odepsal 4,38 bodu a den uzavřel slabší o 0,04 procenta na hodnotě 9995,02 bodu. Po většinu dne se pohyboval v relativně úzkém pásmu blízko měsíčního maxima, na které vystoupil v průběhu týdne. Udržel se i nad pětadvacetidenním klouzavým průměrem, který je nyní na zhruba 9800 bodech a který investoři pozorně sledují. Širší index Topix dnes odepsal 0,3 procenta na 884,64 bodu.

Na devizových trzích se euro vůči dolaru drží blízko třítýdenního maxima kolem 1,24 USD. Jednotné evropské měně pomáhá několik faktorů, díky nimž odeznívají obavy z eskalace problémů eurozóny. Ve čtvrtek trh například sledoval aukci španělských státních dluhopisů, která dopadla dobře. Madrid umístil papíry za zhruba 3,5 miliardy eur (asi 90 miliard Kč), i když musí platit o dost vyšší úrok než minule.

Euro má za sebou už druhý ziskový týden, nepříliš dobře teď ale vypadají vyhlídky dolaru. Jeho kurz totiž klesl pod klíčovou technickou hranici, kde se pravděpodobnost dalšího poklesu zvyšuje. Pokles dolaru by ale mohla urychlit i zmíněná aukce španělských dluhopisů, která může přesvědčit část investorů, aby přesunuli peníze z amerických dluhopisů zpět do dluhopisů vlád zemí eurozóny.

"I když zprávy z Evropy nebyly na začátku týdne příznivé, dobrý výsledek aukce španělských dluhopisů a potenciál pro koordinované zátěžové zkoušky v bankovním sektoru zemí eurozóny podpořily důvěru investorů v to, že evropští činitelé začínají postupovat správným směrem," podotkli analytici finančního ústavu Barclays Capital.

Euro vystoupilo až na 1,2414 USD, kde bylo naposledy před třemi týdny, a udrželo se nad klíčovou hranicí 1,24 USD, i když už ve čtvrtek přidalo asi 0,6 procenta. Za celý týden zpevnilo o více než dvě procenta a podle některých analytiků může vystoupit až na 1,25 USD. Ještě začátkem minulého týdne přitom spadlo pod 1,19 USD a bylo nejníže za více než čtyři roky.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru vůči koši šesti hlavních světových měn, oslabil o 0,1 procenta na 85,57 bodu. Pohybuje se tak kolem měsíčního minima. Vůči japonskému jenu dolar klesl pouze nepatrně a dostal se na 90,88 JPY. Ve čtvrtek oslabil o půl procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK