ČSÚ: Pohonné hmoty za týden většinou zdražily o desítky haléřů

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu kromě plynu LPG zvedly o desítky haléřů. Motorová nafta zdražila o 53 haléřů na průměrných 31,54 koruny za litr. Nejprodávanější benzin Natural 95 se prodával v průměru za 32,67 koruny za litr, a byl tak o 41 haléřů dražší než o týden dříve. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Cena bezolovnatého benzinu Special 91 s přísadou se zvýšila o 43 haléřů na 32,09 koruny za litr. Cena plynu LPG klesla v průměru o sedm haléřů na 14,47 Kč/l.

Ceny pohonných hmot pravidelně sleduje i společnost CCS. Podle jejích údajů zdražila za týden do neděle nafta v průměru o 45 haléřů na 31,20 koruny za litr, naposledy byla takto drahá v polovině října 2008. Cena benzinu Natural 95 se zvýšila průměrně o 36 haléřů a litr stál v neděli 32,35 koruny.

"Zdražení není překvapením, naopak bylo již dlouho očekáváno. Léto se rychle blíží a tlačí ceny vzhůru," uvedl analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek. Podle analytika firmy Colosseum Petra Čermáka bylo příčinou zdražení oslabování koruny vůči dolaru v předchozích týdnech a mírné zvýšení průměrných cen na burze v Rotterdamu.

Podle analytika společnosti Petrolmedia Michala Roškanina ceny pohonných hmot zřejmě ještě porostou, i když už pomalejším tempem. "Hlavní vliv na růst cen pohonných hmot bude mít oslabující kurz koruny a vyšší přimíchávání biosložek do pohonných hmot. V důsledku vyššího přimíchávání biosložek do pohonných hmot by měly pohonné hmoty zdražit až o dvacetník," sdělil ČTK v pondělí Roškanin. Podíl biosložek v benzinu a naftě se zvýšil od června a tuzemské čerpací stanice jsou pohonnými hmotami s vyšším obsahem biopaliv zásobovány postupně.

vrk dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK