Klaus dnes jmenuje nového guvernéra ČNB, který nahradí Tůmu

18.06.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. června (ČTK) - Prezident Václav Klaus jmenuje dnes ve 13:00 na Pražském hradě nového guvernéra České národní banky. ČTK to sdělil ředitel tiskového odboru prezidenta Radim Ochvat. Nový guvernér nahradí Zdeňka Tůmu, který v polovině dubna oznámil, že se k letošnímu 30. červnu vzdává svého mandátu.

Důvodem Tůmovy rezignace byla mimo jiné snaha zamezit spekulacím se jmenováním nového guvernéra, které by mohly negativně ovlivnit bankovní radu ČNB. Původně měl ve funkci skončit po uplynutí svého druhého šestiletého mandátu 12. února 2011.

V té době skončí mandát většiny členů bankovní rady. Vedle guvernéra jde o viceguvernéra Miroslava Singera a další dva členy bankovní rady Roberta Holmana a Pavla Řežábka. Dalšími členy sedmičlenné současné bankovní rady jsou Mojmír Hampl jako viceguvernér a Vladimír Tomšík s Evou Zamrazilovou.

Jméno nového guvernéra zatím Hrad nesdělil. V médiích se spekuluje o tom, že by jím mohl být Singer nebo Hampl.

Tůma byl guvernérem od prosince 2000. V únoru 2005 byl prezidentem republiky potvrzen ve funkci guvernéra na další šestileté funkční období. V letech 1993 až 1995 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu a od roku 1995 byl hlavním ekonomem Patria Finance. Od 1. června 1998 do svého nástupu do ČNB počátkem roku 1999 byl výkonným ředitelem Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

ČNB určuje měnovou politiku, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh, platební styk a zúčtování bank, vykonává dohled nad bankovním sektorem, kapitálovým trhem, pojišťovnictvím, penzijním připojištěním, družstevními záložnami, institucemi elektronických peněz a devizový dohled.

fd dvd rdm

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK