VERZE 2-ČNB: Bankovní systém nepotřebuje kapitálovou injekci

18.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Bankovní systém obstojí i v nejhorším...

...scénáři

* Maximální potřeba nového kapitálu 5 mld korun

* Kapitálová přiměřenost nikdy neklesne pod 8 pct

* Tůma si těžko představí publikaci individuálních výsledků

(přidává citáty, souvislosti)

PRAHA, 18.června (Reuters) - Zátěžové testy České národní banky (ČNB) v pátek ukázaly, že by český bankovní systém měl ustát šoky podle všech scénářů, ačkoli rizika jsou značná.

Za dvě hlavní rizika v následujících dvou letech centrální banka označila obnovení recese v Evropě, jež by negativně ovlivnilo český export, a zhoršující se fiskální vývoj v mnoha zemích včetně České republiky.

"Rizika pro finanční stabilitu zůstávají zvýšená a silná," uvedla banka v tiskové zprávě.

Základní scénář ČNB počítá shodně jako květnová prognóza s letošním růstem hrubého domácího produktu o 1,4 procenta a uvádí, že by finanční systém nepotřeboval kapitálovou injekci. Kapitálová přiměřenost by nicméně klesla na 12,94 procenta ze 14,33 procenta ke konci loňského roku.

V případě nepříznivého scénáře nazvaného "Ztráta důvěry" by si finanční systém vyžádal injekci nového kapitálu v objemu 5 miliard korun neboli méně než 0,15 procenta HDP.

Ani v nejhorším případě by se však kapitálová přiměřenost neocitla pod požadovanou minimální úrovní 8 procent.

"Náročné a komplexní testy nás utvrzují v tom, že ani výrazně nepříznivé podmínky by stabilitu finančního sektoru neměly ohrozit," uvedl guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Tůma, jehož nástupce jmenuje ve 13:00 prezident Václav Klaus, rovněž uvedl, že si těžko představí, že by se měly publikovat výsledky jednotlivých bank. Na tom se nicméně ve čtvrtek dohodli lídři členských zemí Evropské unie. [ID:nLDE65G0TA]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK