ANALÝZA-MMF, úsporná opatření chrání vých.Evropu před krizí

18.06.2010 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* Politika, plánované změny daní táhnou výnosy...

...výš

* Financování není ohroženo díky pomoci, výdajovým škrtům

* Nízké úroky činí krátkodobý dluh atraktivním

Marius Zaharia, Jason Hovet

BUKUREŠŤ/PRAHA, 18.června (Reuters) - Mezinárodní pomoc a přísnější úsporná opatření pomohou rozvíjející se Evropě vyhnout se finanční krizi navzdory tomu, že investoři na jaře při aukcích dluhopisů žádají stále vyšší výnosy.

Napětí ohledně schopnosti Rumunska prosadit bolestné snížení platů, nejistota spojená se změnami daní v Maďarsku a rekordní úvěrové potřeby České republiky vedly k neúspěchu některých aukcí a nadále budou tlačit na růst výnosů.

Nicméně příliv pomoci od MMF a EU a nižší míra zadlužení než ve vyspělých evropských zemích umožnily dluhovým agenturám vybírat si, jaký výnos akceptují. Současně jsou již přijímány kroky, jejichž cílem je do dvou až tří let srazit rozpočtový schodek pod hranici 3 procent HDP.

"Nevidím žádný důvod přehnaně se v rámci celého regionu obávat o schopnost refinancování," uvedl Luis Costa, ředitel strategie pro rozvíjející se trhy ze Citigroup.

"Dokonce i v extrémním případě, jaký představuje Maďarsko... pokud trhy nabídnou mnohem vyšší výnosy a dluhopisy nabízené v aukcích nebude možné zcela prodat, tak to Maďarsko díky přílivům peněz z více stran (od MMF a EU) zvládne."

Fiskální pochybnosti a slabá globální chuť po riziku v posledních týdnech zasáhly nejvíce Rumunsko a Maďarsko. Obě země jsou příjemci podobně rozsáhlých balíčků pomoci od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Rumunsko by mohlo čelit krizi financování pouze v případě, že by došlo k zastavení pomoci v objemu 20 miliard eur, ovšem nejhorším možným scénářem je podle ekonomů pouze dočasné přerušení. Pokud Ústavní soud odmítne plánované snížení platů, vláda zřejmě zvýší daně.

Okamžité financování Maďarska není zřejmě v ohrožení ani v případě, že se zemi do konce roku nepodaří prodat dluhopisy. Maďarsko na začátku globální finanční krize po přijetí pomoci MMF přežilo šest měsíců bez vydání jediného dluhopisu. <^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Pro graf srovnávající míry zadlužení v rámci EU klikněte na http://r.reuters.com/sem72m Pro rozklad zadlužení ve východní Evropě [ID:nLDE65F0RQ] ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^>

ZATÍM NENÍ DŮVOD K OBAVÁM

Rumunsko od 6.května při čtyřech aukcích dluhopisů odmítlo všechny nabídky a při zbývajících aukcích prodalo méně, než zamýšlelo. Zhruba ve stejnou dobu se objevily plány na snížení platů o čtvrtinu a důchodů o 15 procent.

Investoři zvažují, zda Rumunsko takové škrty dokáže prosadit, nicméně vláda v úterý přestála hlasování o nedůvěře a zřejmě k aukcím znovu přistoupí.

Sousední Maďarsko zaznamenalo nárůst výnosů po celé křivce o 100 bazických bodů poté, co vládní představitelé tento měsíc vystrašili investory tím, že dluhovou zátěž země přirovnali k zadlužení Řecka.

České výnosy, nejnižší v regionu, stojí výš kvůli letošním rekordním úvěrovým potřebám, jež činí 280 miliard korun. Analytici odhadují, že do konce července bude pokryta méně než třetina těchto potřeb.

Zatímco rozdíl ve výnosech referenčního dluhopisu se splatností v roce 2019 vůči německému dluhopisu se stejnou splatností se zdvojnásobil na 160 bazických bodů, od poloviny dubna stoupl o 50 bazických bodů na 4,15 procenta. Nicméně oproti letošním maximu je o 30 bazických bodů níž.

Někteří dealeři uvedli, že investoři možná již započítali větší část dalších emisí, a analytici poukázali na to, že květnové volební vítězství středopravých stran je dobrým signálem pro fiskální konsolidaci.

Výnosy v Polsku zatím vykazují odolnost. Polské ekonomice se v rámci Evropy zjevně daří a rozsáhlý privatizační program země v objemu 25 miliard zlotých je dosud úspěšný.

Polsko do konce května pokrylo zhruba polovinu svých rekordních úvěrových potřeb v hodnotě 197 miliard zlotých.

RIZIKA A PŘÍLEŽITOSTI

Řecká krize vypukla, když investoři přestali být ochotni akceptovat výnosy, jež si Atény mohly dovolit platit. Tento scénář je ve střední Evropě podle analytiků nepravděpodobný. Nejvyšší míru zadlužení má Maďarsko s 80 procenty HDP. To je značně méně, než činí řecký dluh, jenž je letos odhadován na 133 procent HDP.

Nicméně obavy z nákazy dluhovou krizí eurozóny budou nadále vytvářet volatilitu a výnosy zřejmě nebudou klesat, což představuje riziko pro ekonomické oživení regionu, zejména slabšího Maďarska a Rumunska.

"Pokud výnosy dále porostou, přenesou se na komerční banky a spotřebitele a je zde nebezpečí, že to vykolejí oživení," řekl James Lord, analytik rozvíjejících se trhů z banky Morgan Stanley.

Pro investory do dluhopisů z toho ovšem plyne vyhlídka, že úrokové sazby zůstanou ve střední Evropě rekordně nízko po delší období, a mohlo by pro ně tak být přitažlivější na regionálních trzích nakupovat, až volatilita zlevní krátkodobé dluhopisy.

(Autoři: Jason Hovet, Marius Zaharia; Přeložil: Tomáš Doležel)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK